Hlavní obsah

Mistrovství Evropy, to je silná česká disciplína, věří i Grande Paolo Nedvěd

Vratislav

Je to k nevíře, ale z mistrovství Evropy se československá, respektive česká fotbalová reprezentace zatím jen dvakrát vracela bez medaile. Z dalších pěti startů vytěžila jeden kontinentální titul, jedno stříbro a tři bronzy. Nemuselo by tedy být vůbec podstatné, že Bílkův tým přijel na EURO 2012 v roli jednoho z outsiderů. „Na Evropu jsme jako dělaní,“ ujišťuje i bývalý kapitán reprezentace Pavel Nedvěd.

Foto: ČTK

Pavel Nedvěd se podepisuje před Českým domem ve Vratislavi jednomu z fanoušků.

Článek

Mít tak ještě v týmu Grande Paola, zasní se nejeden český fanoušek. Pavel Nedvěd do dějiště EURO 2012 skutečně dorazil, jenže už ne jako hráč, ale ambasador českého fotbalu a host Českého domu, který byl v centru Vratislavi den před úvodním zápasem s Ruskem slavnostně otevřen.

Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy pracuje jako poradce prezidenta Juventusu Turín. A úspěšně, „Stará dáma" se před pár týdny ve velkém stylu vrátila na trůn v Serii A. Kromě svých klubových povinností Nedvěd nadále pečlivě sleduje také český nároďák.

„Jsem stále ve spojení s manažerem Vláďou Šmicrem i Karlem Poborským. V kvalifikační skupině se už klukům moc nevěřilo, nabrali však vzestupný trend a baráž zvládli bravurně. Při losu šampionátu měli velké štěstí, hratelnější skupinu dostat nemohli," naznačil Nedvěd, že Rosického a spol. zdaleka neodepisuje.

Také bývalý hvězdný záložník si je moc dobře vědom, že EURO je na rozdíl od mistrovství světa silnou českou disciplínou. „Rozhodovat budou maličkosti a momentální forma. Věřím ale, že kluci šanci mají. Za mé éry nám nevycházely světové šampionáty, ale na Evropě se nám vcelku dařilo, na tu jsme jako dělaní. Doufám, že to kluci potvrdí i letos," poukázal Nedvěd.

Pohled na dosavadních sedm turnajů s účastí národního týmu je příjemný. Pětkrát se domů vracel s medailí, jen dvakrát bez ní...

1960 - Neoficiální bronz - Starý kontinent si teprve zkoušel, jak by mohl budoucí evropský šampionát vypadat. Při závěrečných bojích ve Francii se proto hrálo o Pohár Evropských národů, jemuž se říkalo také Pohár Henri Delaunaye. Československá reprezentace vedená trenérem Rudolfem Vytlačilem se přes Irsko, Dánsko a Rumunsko probojovala do Francie, kde se hrál závěrečný turnaj čtyř nejlepších mužstev. Po semifinálové prohře s týmem SSSR 0:3 získala na neoficiálním mistrovství Evropy bronz, neboť v zápase o 3. místo porazila domácí Francii.

1976 - Bělehradské zlato -  Po dvou marných kvalifikačních pokusech se československá reprezentace na III. mistrovství Evropy pořádané v Jugoslávii probojovala, neboť ve skupině za sebou nechala Anglii i Portugalsko a ve čtvrtfinále pak vyřadila tým Sovětského svazu. Do Záhřebu cestovalo mužstvo vedené Václavem Ježkem jako naprostý outsider, nakonec ale šokovalo celou Evropu. V semifinále porazilo v prodloužení Nizozemsko 3:1, v bělehradském finále pak po nerozhodném výsledku 2:2 úřadující mistry světa – tým Spolkové republiky Německa – na penalty 5:3. Československo získalo zlato a rozhodující Panenkova penalta vstoupila do fotbalových čítanek.

1980 - Třetí zase po penaltách - V Itálii už se hrál závěrečný turnaj evropského šampionátu za účasti osmi mužstev, neboť popularita ME narůstala. Československo za sebou v kvalifikaci nechalo Francii, Švédsko a Lucembursko, v Itálii pak reprezentace vedená Jozefem Venglošem vybojovala bronz. A zase po penaltovém rozstřelu. Ve skupině skončila druhá za Německem, v zápase o třetí místo pak remizovala s domácí Itálií 1:1, aby ji pak v Neapoli na penalty 9:8 porazila.

1996 - Stříbrný pochod Anglií - Dvacet let po slavném Bělehradu cestovala už samostatná česká reprezentace vedená trenérem Dušanem Uhrinem na VIII. mistrovství Evropy do Anglie zase jako naprostý outsider. Na ostrovech se hrálo už za účasti 16 mužstev a český tým podobně jako v Jugoslávii překvapil celou Evropu. Ze skupiny postoupil jako druhý za Německem, ve čtvrtfinále vyřadil Portugalsko, v semifinále po penaltovém rozstřelu Francii a jeho triumfální pochod Anglií skončil až ve finále, kde prohrál s Německem 1:2 v prodloužení zlatým gólem.

2000 - Vystřízlivění ve skupině - Pod vedením nového trenéra Jozefa Chovance proletělo mužstvo suverénně kvalifikací, aniž by v deseti zápasech ztratilo jediný bod. Na šampionátu pořádaném v Belgii a Nizozemsku však přišlo vystřízlivění – po prohrách s domácími Nizozemci a Francouzi skončila česká reprezentace své účinkování na EURO 2000 už ve skupině.

2004 - Bronz z Portugalska - Potřetí po sobě se česká reprezentace probojovala na závěrečný turnaj a v Portugalsku získala pod vedením Karla Brücknera bronzové medaile. Vyhrála skupinu, kde za sebou nechala Nizozemce, Němce a Lotyše, ve čtvrtfinále vyřadila Dány a skončila až v semifinále, kde v prodloužení podlehla 0:1 budoucím mistrům Evropy Řekům. Baroš si vystřílel korunu krále střelců, tehdejší tým byl asi vůbec nejsilnější, jaký kdy samostatná česká reprezentace měla.

2008 - Kolaps v závěru skupiny - Podivný šampionát. Z českého pohledu určitě. Tým bydlel v oblíbeném vysokohorském Seefeldu, přitom ke všem třem zápasů létal z Rakouska do Švýcarska. V závěru skupiny jako by pak hráči neměli síly. Přesto byli blízko čtvrtfinále, vedli nad Turky 2:0, jenže ti v poslední čtvrthodince nasázeli tři góly a postup slavili oni. Opařený Brücknerův tým se pakoval domů...

Reklama