Hlavní obsah

První vyhrání z kapsy vyhání, prohrání často také. Udělají Češi zázrak?

Vratislav

Pošesté je česká fotbalová reprezentace na velkém turnaji a potřetí prohrála úvodní zápas. Přes první porážku šla zatím dál jen jednou, na Euru v Anglii 1996. „Tenkrát jsme prohráli úvodní zápas ve skupině s Němci 2:0. Náš výkon byl hrozný, totálně nás přejeli. Jenže pak došlo k obratu a nakonec jsme se s nimi znovu potkali ve finále, kde náš tým udolali až v prodloužení,“ zavzpomínal Vladimír Šmicer, současný manažer reprezentace.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rosický a Milan Baroš po zápase s Ruskem.

Článek

Svěřenci trenéra Dušana Uhrina staršího ve druhém utkání zdolali Itálii 2:1 a ve třetím remizovali s Rusy 3:3, když postupový bod zařídil minutu před koncem právě Šmicer. V čem byl ale jím zmiňovaný obrat...

„Nebylo potřeba, aby někdo bouchnul do stolu, protože nikdo takový mezi námi nebyl. Prostě jsme se sešli a sami si řekli, co se na hřišti nedařilo. Něco takového ale nelze hráčům nařídit, mužstvo do podobného sezení nelze tlačit, protože se musí vycházet z toho, jak se každý cítí... A ještě k jedné změně tehdy v Anglii došlo - místo Martina Frýdka nastoupil Patrik Berger, což byl tah, který mužstvu prospěl. Teď ovšem záleží na trenéru Michalovi Bílkovi, jak vyhodnotí situaci a zda k nějakým změnám sáhne,“ dodal Šmicer.

V Nizozemsku to nefungovalo

O čtyři roky později na mistrovství Evropy v Belgii a Nizozemsku český tým prohrál úvodní zápas s domácím týmem, když tulipánům daroval sudí Collina penaltu v samém závěru. Nešťastná prohra po fatální chybě Gabriela pak posadila na koně i tehdejší mistry světa z Francie, kteří titul nakonec vyhráli. Vítězný zápas s Dány byl pro Česko chabou náplastí.

V roce 2004 na dalším EURO v Portugalsku Češi horko těžko zdolali Lotyše, ale pak senzačně otočili zápas s Nizozemskem z 0:2 na 3:2, když vítězný gól dal Šmicer. Domů poslali i Němce a nakonec skončili až  v semifinále, kdy jim vstřelili Řekové stříbrný gól...

Prohráli jsme bitvu, ne válku

V Portugalsku už byl v bráně Petr Čech, který pak zažil i mistrovství světa 2006 v Německu a nepovedené EURO 2008 ve Švýcarsku a Rakousku.

„První zápasy nikdy nikomu postup nevyhráli. V Portugalsku jsme neztratili ve skupině ani bod. To byla krásná a hladká cesta. Na mistrovství Evropy jednadvacítek v roce 2002 jsme prohráli ve skupině s Francií a pak jsme ji porazili ve finále na penalty. Na mistrovství světa 2006 jsme v prvním utkání porazili USA 3:0 a na EURO 2008 jsme zdolali Švýcary 1:0, ale po dvou porážkách ve skupině jsme pak z obou turnajů stejně jeli domů,“ vypočítal Čech.

Ani po debaklu s Ruskem 1:4 nevidí situaci jako ztracenou. „Bitvu jsme prohráli, ale válku zdaleka ne. Tak se na to i díváme. Budeme se soustředit na další dva zápasy, abychom posbírali body k postupu. Je škoda, že jsme se dostali do role, kdy budeme hrát pod daleko větším tlakem hned proti Řecku,“ nabídl svůj pohled český gólman.

Rosický slibuje obrat

Kapitán českého týmu Tomáš Rosický je optimista. „Samozřejmě je příjemnější vyhrát první zápas. Máte všechno ve svých rukou, ale zdaleka to neznamená, že máte jistý postup. Sami jsme se o tom přesvědčili. První utkání spíš naznačuje situaci ve skupině. To následující s Řeckem ale pro nás bude o všechno. Musíme uspět, abychom byli dál ve hře o postup. V úterý se bude lámat chleba. Tenhle tým krizové situace zvládá. Dokážeme uspět. Vzhledem k tomu, že při rovnosti bodů rozhodují vzájemné zápasy, pak ani remíza ještě nemusí znamenat definitivní stop, ale to už jsou velké spekulace, protože pak bychom neměli situaci vůbec ve svých rukou a museli spoléhat na soupeře,“ konstatoval.

Reklama

Související témata: