Hlavní obsah

VIDEO: Řeckým válečníkům dává Pekhart góly na potkání. Tasí ho Bílek jako žolíka?

Vratislav

Ani v jednom ze tří vzájemných zápasů nedokázala samostatná česká fotbalová reprezentace dát Řekům gól. A teď jim v úterý musí ve Vratislavi vstřelit minimálně jeden, aby její šance na postup do čtvrtfinále EURO 2012 ještě žila. Není právě teď vhodná chvíle tasit náhradního útočníka Tomáše Pekharta, který v barážovém klání reprezentací do 21 let dal Řecku v obou zápasech po gólu?!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pekhart na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Tomáš Pekhart k zápasu s Řeckem

Jako jediný z Bílkova výběru se může vydávat za specialistu na Řecko. V říjnu 2010 přispěl Tomáš Pekhart k postupu lvíčat na evropský šampionát U21 zcela zásadním způsobem. Trefil se jak v prvním duelu baráže v Jablonci (3:0), tak v odvetě v Tripoli (2:0). Že pak lvíčata nedokázala v Dánsku postoupit na olympiádu, to už je jiná kapitola...

Když se řekne Řecko, určitě se vám vybaví krásné vzpomínky.

Samozřejmě. Do úplné souvislosti si to teď nedávám, ale na baráž s nimi vzpomínám rád. Řeky jsme smetli v obou zápasech a postoupili naprosto zaslouženě. Snad to tak zvládneme i v úterý.

I když jim reprezentační áčko nedokázalo ve třech posledních vzájemných duelech vstřelit gól...?

Ani se té bilanci nedivím. Řekové jsou velmi nepříjemní, nedávají prostor na převzetí balónu. Jejich fotbal nikomu moc nesvědčí. Jsou to válečníci, nevzdávají se za žádnou cenu.

To dokázali i v premiéře šampionátu. Zatímco vy jste prohráli 1:4 s Ruskem, oni i v deseti remizovali 1:1 s Polskem. A to ještě zahodili penaltu.

Musíme počítat s tím, že po takovém vstupu do turnaje budou Řekové ještě silnější. Muselo je povzbudit, jak to proti Polákům zvládli. Dokázali si, že na to mají. A to ještě v deseti lidech hráli lépe než v jedenácti.

Po debaklu s Ruskem už hrajete ve druhém utkání o všechno. Má nároďák na to, aby kritickou situaci ustál?

Je pravda, že premiéra s Ruskem nám hrubě nevyšla. Takový zápas jsem v reprezentaci ještě nezažil, takové chyby jsme před tím nedělali. Pořád však věřím, že do posledního zápasu půjdeme s velkou šancí postoupit.

Věříte, že u toho na hřišti budete i vy? Ať už místo Baroše, nebo po jeho boku...

Každý člen týmu tady dělá vše pro to, aby byl v kteroukoli chvíli stoprocentně připraven nastoupit a pomoci. I já bych si samozřejmě na šampionátu rád zahrál, byl by to pro mě splněný sen. I kdyby to mělo být třeba jen na jednu minutu.

Myslíte, že by se trenér Bílek odhodlal poslat na hřiště od začátku dva útočníky?

Máme zažitý styl s jedním útočníkem. A myslím, že Milan Baroš nehrál v prvním zápase špatně. Vždycky je důležité, jak je z druhé vlny doplňován. Takový Němec Gomez nebyl proti Portugalsku celý zápas vidět, dokonce měl být střídán, ale pak se jednou utrhl a rozhodl. Tak bych si to klidně představoval i v úterý...

Reklama

Související témata: