Hlavní obsah

VIDEO: Pánové, neholíme se! Fotbalisté věří, že jim vousy na šampionátu pomohou

Vratislav

Vypadlo to z Petra Čecha. Když si pár minut po koncertu v Českém domě prohlížel na našem redakčním počítači video se svým bubenickým partem, zastavil se u fotografií z přijetí u primátora na vratislavské radnici. "Vypadáme na nich všichni jako pěkní Rumcajsové. Ale sázka je holt sázka," nechtěně prozradil, že se čeští fotbaloví reprezentanti nebudou až do konce šampionátu holit. Přísně střežené tajemství vymyšlené a ostatním vnucené gólmanským Patem a Matem Laštůvkou s Drobným se proláklo...

Trénink českého týmuVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Oscarový Řek Zorba v podání Anthonyho Quinna byl také pořádně zarostlý. Jeho krajané tedy snad pochopí, že proti nim v úterý večer ve Vratislavi nastoupí jedenáctka fotbalistů převážně obrůstajících několikadenním strništěm. Pro české hráče totiž od příjezdu do dějiště EURO 2012 platí přísný zákaz holení. „Jeho porušení se nikomu nevyplatí," ujišťuje brankář Petr Čech.

Od Drobného je to vyčůranost, šklebil se Rezek

Holobrádkovi Pilařovi je to šumafuk. „My se neholíme? To ani nevím," culil se plzeňský fotbalista po pondělním tréninku na Městském stadiónu.

„Kdo s tím tak asi mohl přijít... Vymyslel to Jarda Drobný, který se holí jednou za dva měsíce. Z jeho strany je to evidentní vyčůranost," šklebí se Jan Rezek.

Explzeňský záložník je tím poněkud vyvedený z míry. „Mám své rituály. Vždycky oblékám nejdřív pravý chránič, stulpnu i kopačku, na hřiště také musím vstoupit pravou nohou. A před zápasem se také pokaždé holím, takže kluci mi trochu vzali vítr z plachet. Zůstanu jen u stříhání," stěžuje si naoko Rezek.

Kdo se oholí, bude platit, prozradil Čech

Je mu  jasné, že obrůstání vousem je v kolektivních sportech v klíčových fázích sezóny časté. „Rozhodně nehrozí, že bych u toho zůstal. Rituály nemám, nejsem ani pověrčivý. Dělám to pro tým, takže proč ne. Holení je pod přísnou sankcí. Kdo to poruší, musí dát do kasy velkou pokutu. Nikomu se nevyplatí," směje se gólman Petr Čech.

Zarostlý už je pěkně, stejně jako třeba trenér Bílek. „Realizační tým to má dobrovolné. Oni chodí na lavičku v saku a kravatě, musí nás svým vzezřením reprezentovat. My se naopak sami sobě smějeme, jak legračně vypadáme," vysvětluje Čech.

Početná enkláva současných i bývalých hráčů Plzně si tak může připomenout loňskou cestu za mistrovským titulem. „Ani my se před koncem ligy neholili. Přineslo nám to úspěch, snad to bude mít efekt i na šampionátu," přeje si záložník Daniel Kolář.

„Je to tak, letos s vousy uspěl zase Liberec," poukazuje Rezek.

Reklama