Hlavní obsah

Máme na to Čechy porazit. Jsme lepší a lepší, věří kouč Poláků

Varšava

Hodně sil vzal polským fotbalistům pondělní zápas mistrovství Evropy s Ruskem. Trenér Franciszek Smuda však po remíze 1:1 věří, že hráči spolupořadatele turnaje mohou v sobotu zdolat české mužstvo a postoupit ze skupiny A do čtvrtfinále.

Foto: ČTK/AP

Jakub Blaszczykowski a Rafal Murawski se radují z vyrovnávacího gólu proti Rusku

Článek

"V roce 2011 jsme prakticky postavili nový tým a proto nelze očekávat, že budeme pokaždé perfektní, ale stáváme se lepší a lepší. Zápas s Ruskem dokázal, že jsme dost dobří na to, abychom porazili Českou republiku. Máme šanci dosáhnout vyřazovací fáze a uděláme pro to všechno," prohlásil Smuda na pozápasové tiskové konferenci.

Jeho svěřencům podle něj pomohlo, že nehráli pod tak velkým tlakem jako v úvodním duelu s Řeckem, který skončil stejným výsledkem 1:1. "Jak turnaj plyne a první zápas se stává minulostí, tak je hladina adrenalinu nižší a tlak klesá. Podpora diváků ale byla znovu výborná," uvedl třiašedesátiletý kouč s tím, že utkání pomohlo i otevření střechy na varšavském Národním stadionu. "Změnilo to herní podmínky, měli jsme víc vzduchu a mohli jsme běhat rychleji," vysvětlil Smuda.

Do branky se má vrátit Szczesny

Před klíčovým duelem skupiny ho trápí zranění obránce Damiena Pequise a záložníka Eugena Polanského. "Budeme muset počkat na vyšetření od týmového doktora, abychom věděli, zda to nebude něco vážného. Dozvíme se to zítra odpoledne," dodal v úterý večer polský kouč. Do branky proti ČR by se podle něj mohl vrátit distancovaný Wojciech Szczesny, kterého v pondělí solidně zastoupil náhradník Przemyslaw Tytoń.

Trenér ruského týmu Dick Advocaat byl přesvědčen, že velkou roli sehrálo domácí prostředí. "Myslím, že Rusko bylo lepším týmem než Polsko, ale výsledek je pro nás dobrý, protože podpora čtyřiceti tisíc lidí je velká výhoda. Připadali jsme si jako při venkovním utkání, takže musíme akceptovat jejich krásný vyrovnávací gól," konstatoval nizozemský kouč.

Mrzelo ho, že jeho tým nenavázal na jasnou výhru 4:1 z úvodního duelu s Čechy a neudržel těsné vedení. "Opravdu jsem si myslel, že tento zápas skončí 1:0, protože jsme ho dlouho kontrolovali. Pokud mám být objektivní, tak musím říct, že oba týmy tvrdě pracovaly, ale Rusko mělo více držení míče a vytvořilo si více šancí. Obě strany si však zaslouží pochvalu," vyzdvihl Advocaat, jenž svůj výběr považuje za nejlepší celek dosavadního průběhu šampionátu.

Přestože ruský kapitán Andrej Aršavin na konci vypadal velmi vyčerpaně, tak se ho kouč rozhodl nechat na hřišti až do konce. "Byl to jeden z našich nejnebezpečnějších hráčů. Udělal sice pár chyb v defenzivě, ale byl velmi ostrý na míči. Myslel jsem na to, že ho vystřídám, ale vždy když byl u míče, tak se něco stalo," doplnil čtyřiašedesátiletý trenér.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: