Hlavní obsah

Češi by v případě postupu Vratislav neopustili, i když tam v sobotu šampionát končí

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil (Vratislav)Sport.cz

Nic jistého česká fotbalová reprezentace samozřejmě ani po úterním vítězství nad Řeckem nemá. Tedy, jistý má milión eur, který za šampionátovou výhru z pokladny UEFA zinkasuje a spolu s ním případné další bonusy plynoucí z konečného umístění ve skupině. Variant se po prvních dvou odehraných kolech nabízí pochopitelně spousta, neboť tým kolem kapitána Tomáše Rosického může po sobotním duelu s domácím Polskem skončit v tabulce první, stejně jako poslední.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl je na postupovou variantu už nachystaný.

Článek

Příjezd české reprezentace na trénink ve Vratislavi

I když o umístění a postupujících do čtvrtfinále evropského šampionátu rozhodne až poslední kolo a zápasy mezi ČR a Polskem, resp. Ruskem a Řeckem, jež začnou v sobotu ve stejném čase, musí se vedení české reprezentace připravit na postupovou variantu.

„Nikam bychom se nestěhovali, v každém případě bychom dál zůstali ve vratislavském hotelu Monopol, který máme zarezervovaný až do semifinále," potvrdil technický vedoucí českého týmu Jaroslav Dudl, že by se výprava nikam nekodrcala, aby rozbíjela tábor v jiném městě.

„Záleží pochopitelně na tom, z kterého místa v naší skupině bychom postupovali a v jakém městě bychom čtvrtfinále hráli. Ve Vratislavi šampionát naším sobotním zápasem s Polskem končí, takže v úvahu přichází Varšava a Gdaňsk," dodával.

Ve Varšavě by hrál český celek ve čtvrtek v případě, že by skupinu A vyhrál, v Gdaňsku by vyrukoval v pátek, pokud by skončil na druhém místě.

Co rozhoduje na šampionátu o postupu?
Ze čtyř základních skupin postupují vždy první dva celky do čtvrtfinále. Pokud budou mít na konci skupin dva či více týmů stejný bodový zisk, o jejich umístění rozhodují kritéria v tomto pořadí:
1. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
2. lepší celkové skóre ze vzájemných zápasů
3. více vstřelených branek ve vzájemných duelech
4. lepší celkové skóre
5. více vstřelených branek
6. umístění v žebříčku koeficientů UEFA pro národní týmy
7. umístění v pořadí fair play turnaje
8. los
Pokud by došlo k tomu, že by vzájemný duel měl rozhodnout o postupujícím ve chvíli, kdy by oba celky měly po prvních dvou zápasech stejně bodů, stejné skóre i stejný počet vstřelených branek, tak by v případě remízy rozhodoval o postupujícím penaltový rozstřel.

Ve Vratislavi má Bílkův tým na stadiónu ligového Slasku perfektní podmínky, ve městě cítí obrovskou podporu polských fanoušků na každém kroku, hotel Monopol uprostřed města nabízí ideální zázemí.

„Ke čtvrtfinále bychom z Vratislavi letěli. Buď čtyřiadvacet hodin před zápasem, protože oficiální trénink a všechny ceremonie a formality s ním spojené musíme v dejišti utkání absolvovat, nebo dokonce o dva dny dřív. To by pak mužstvo trénovalo dopoledne ve Vratislavi a po obědě se letecky přesunulo do Varšavy nebo Gdaňsku," prozradil Jaroslav Dudl plán, který má pro trenéra Bílka nachystán. „Záleží na něm, pro kterou variantu se rozhodne," dodával.

„Mě tedy postupy z míry nevyvedou. Pro jistotu jsem v Praze napakoval pro každého fotbalistu dvanáct sad bílých a dvanáct sad červených dresů, neboť každý hráč potřebuje na utkání dvě trika. Já jsem nachystán i na kyjevské finále," odmítal kustod reprezentace Jiří Šíma provokující otázky, zda by mu snad prodloužený pobyt národního týmu na evropském šampionátu nezpůsobil problémy.

Reklama