Hlavní obsah

Počítám s dalšími třemi zápasy, nalinkoval Baroš postup až do finále

Vratislav

Rýsovalo se pro něj zajímavé déjá vu. Před osmi lety, když se s pěti trefami stal králem střelců fotbalového EURO 2004 v Portugalsku, dal Milan Baroš dva góly Dánsku (3:0). A ještě v neděli žila naděje, že se s ním národní tým utká ve čtvrtfinále šampionátu znovu i ve čtvrtek ve Varšavě, nakonec ale český tým narazí na Portugalce. „Na ten zápas s Dány mám krásné vzpomínky. Ale dalšího soupeře si nevybírám. Podstatné je, že jsme prošli ze skupiny. A věřím, že ještě nekončíme,“ liboval si útočník po výhře 1:0 nad Polskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radující se Milan Baroš.

Článek

Lepší se každým zápasem. V prvním poločase duelu s Polskem se neustále nabízel, chtěl míč, ale jen ojediněle jej spoluhráči využili. Ve druhém dějství zachoval rozvahu při gólové akci a asistoval Jiráčkovi. Zadáky Poláků neustále držel ve střehu výborným pohybem.

„Mám ze svého výkonu dobrý pocit. Ale jestli to byl můj nejlepší zápas za poslední dobu, to nechám na hodnocení jiných."

Přístup českých fanoušků k osamocenému hrotu Bílkovy sestavy se každopádně změnil. V úvodu turnaje na Baroše pískali už před zápasem, což nelibě nesl celý tým. Ale když střídal v závěru duelu s Polskem, český sektor mu aplaudoval a skandoval jeho jméno, takže i Bary českým příznivcům při odchodu z trávníku zatleskal.

„Chci říci jen jedno - poděkovat všem lidem, kteří s námi zůstali po celou dobu kvalifikace a tohoto turnaje. Kteří se k nám neobrátili zády. Všem z té hrstky lidí patří obrovský dík," řekl Baroš.

Češi dobře vědí, že první zápas nerozhoduje

Bylo znát, jak moc ho postup těší. Tím spíše, že mužstvo se netěšilo velké důvěře fanoušků. „Jsme neskutečně šťastní, že jsme to dokázali. Nikdo před turnajem nečekal, že bychom mohli vyhrát skupinu a jít do čtvrtfinále z prvního místa," líčil zkušený útočník.

První vyhrání, z kapsy vyhání. Toto úsloví v případě české reprezentace znovu platilo. „Dobře víme, že turnaj není jen o jednom zápase. Na mistrovství světa 2006 v Německu jsme vyhráli první zápas 3:0 a pak jeli domů. Na EURO 2008 to samé. Proto jsme ani po prohře s Ruskem rozhodně nic nevzdávali. Věděli jsme, že když další dva zápasy ve skupině vyhrajeme, tak postoupíme," poukázal Baroš.

Brejky, to byla správná zbraň

Proti Polsku mohla Čechům stačit za určitě konstelace i remíza. Situaci jim však zkomplikovali Řekové, kteří se na konci prví půle souběžně hraného utkání ujali vedení nad Ruskem.

„V roce 2008 jsme byli 15 minut od postupu – a pak jeli domů. Teď jsme se o přestávce dozvěděli, že nám remíza nestačí. Výhodou bylo, že také Poláci museli stejně jako my hrát na výhru a otevřít hru. Věděli jsme, že budeme mít větší prostor pro brejky. Jeden jsme také využili a můžeme být neskutečně šťastní," jásal Baroš.

Ještě nekončíme...

Výběr čtvrtfinálového soupeře podle svých slov nijak výrazně neřešil. Před nedělními zápasy byly ve hře ještě všechny varianty, tedy Německo, Dánsko,Nizozemsko a Portugalsko. Nakonec padla volba na posledně jmenovaný tým.

„Již po losu bylo jasné, že v případě postupu narazíme na někoho z velmi silné skupiny. Já si tedy příštího soupeře nevybíral a věřím, že máme před sebou ještě tři zápasy," ujišťuje Baroš.

To by samozřejmě znamenalo, že Češi dojdou až do finále!

„Nikdo nečekal, že bychom mohli vyhrát skupinu. Teď už jsme v play-off, v němž se může stát cokoliv. Když budeme hrát tak, jako s Polskem, věřím, že bychom mohli postoupit dál," doufá Baroš.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0