Hlavní obsah

Výkon Baroše nebyl dobrý. Museli útočit jiní, říká expert Marko

Za největší zklamání v utkání Česka s Portugalskem považoval slovenský trenér Karol Marko výkon Milana Baroše. „Nebylo to dobré, post útočníka byl v českém týmu ze všech míst nejslabší na šampionátu,“ uvedl při hodnocení zápasu expert Marko, který v české lize vedl Ostravu či Příbram a momentálně je bez angažmá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Karol Marko

Článek

„V první řadě bych chtěl říci, že Češi podali bojovný a statečný výkon, takticky na výši. Hlavně v defenzivě. Dopředu už to bylo trošku slabší. Výkon Baroše nebyl dobrý. Útočník byl klíčový hráč, který českému týmu chyběl. Při systému 4-2-3-1 musí jediný hrotový hráč hodně pracovat pro mužstvo, běhat do hloubky obrany a to tam prostě chybělo. Proto sporadicky útočili Darida, Pilař nebo Jiráček. A to bylo proti Portugalcům velmi málo.

Nechci polemizovat nad koncem Baroše v reprezentaci, to si musí vyhodnotit on sám. Ale pokud se mám dívat na tento turnaj, tak Češi neměli na hřišti výjimečné útočníky. Bylo to i po statistické stránce jeden z nejslabších postů. Baroš měl jednu asistenci za celý turnaj, žádnou branku, góly dávali chlapci z druhé vlny.

Čtyři hráči z Gambrinus ligy v základu

Proti Portugalsku rozhodla v první řadě kvalita, to si nebudeme nic nalhávat. V české základní sestavě byli na hřišti hned čtyři hráči z české ligy. A v sestavě Portugalska sedm hráčů, kteří hrají velmi důležité role ve vynikajících evropských klubech. A to je obrovský kvalitativní rozdíl.

Pro Gebre Selassieho nebo Limberského to bylo hodně těžké, když na stranách bránili tak skvělé fotbalisty, jako jsou Ronaldo a Nani. Oni se s takovými hráči v lize nepotkají, ale zvládali to přesto dobře, snažili se. I Kadlec se Sivokem ve středu obrany. Ale jak přibývaly minuty, bylo vidět, že je obrana přetížená, dicházejí síly a nakonec z toho padl gól. Gebre Selassie neměl dobré postavení, ale takové chyby se prostě ve fotbale stávají.

Darida byl sebevědomý, Markovi se líbil

Docela se mi v zápase líbili Hübschman, Pilař i Jiráček a pochválil bych mladého Daridu. Na to, že šlo o jeho první start od začátku v reprezentaci, odehrál velmi dobrý zápas. Nebál se, hrál sebevědomě, i když občas něco pokazil.

Kapitolou samou pro sebe je Čech. Podal fantastický výkon a při absenci Rosického to byl v týmu jediným hráčem z absolutní světové špičky. Rosický proti Portugalsku chyběl hodně. Jednak má zkušenosti ze zápasů proti takovým hráčům a hlavně by více usměrnil hru, to by pomohlo. Česká reprezentace moc nedokázala držet balón.

Z celkového pohledu hodnotím české vystoupení na šampionátu pozitivně. Byl to jednolitý tým, hodně semknutý s velkým počtem hráčů z české ligy. Jen z Plzně jich bylo šest a to tam ještě nedávno hráli Jiráček s Rezkem. Další ligový hráč Gebre Selassie odehrál velmi dobré mistrovství, a že v jednu chvíli neuhlídal Ronalda? Proti němu to mají těžké i ještě větší borci. Čtvrtfinále prohráli Češi o gól, dal jim ho jeden z nejlepších hráčů světa a je třeba to brát střízlivě. Dál šel kvalitnější tým.“

Reklama

Související témata: