Hlavní obsah

Mistrovství Evropy mě láká, ale nedělám si iluze, říká Plašil

Praha

Naposledy nastoupil za fotbalovou reprezentaci ve vítězném kvalifikačním utkání o MS loni v říjnu v Bulharsku. Český tým ale nepostoupil a dvaatřicetiletý záložník Jaroslav Plašil se od té doby v národním mužstvu neobjevil. Novou sezónu však začal v Bordeaux výborně a kouč Vrba ho chtěl znovu povolat. Radost z nominace mu však zkazilo zranění kotníku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Jak to aktuálně s vaším kotníkem vypadá?

Není to nic moc. Zatím nevím přesně, jak dlouho bude léčba trvat. Nic ale nevzdávám. Jakmile budu něco vědět, trenér se to dozví první.

Kouč Vrba říkal, že kdybyste byl fit, určitě byste v nominaci na zápasy s USA a Nizozemskem nechyběl. Je tahle informace alespoň malou náplastí?

Pro mě byla a je reprezentace nejvíc, takže mě zájem potěšil. Vím, že doma nemám moc fanoušků, ale vždycky jsem se snažil týmu dát to nejlepší. A že jsem nějaký čas v reprezentaci nebyl, není rozhodující.

Evropský šampionát se hraje v roce 2016 ve Francii. Je i tohle pro vás motivací?

(smích) Hodně předbíháte... Lákavé to samozřejmě je, ale nedělám si iluze. Udělám maximum, abych se co nejdřív zase dostal do formy a v Bordeaux podával takové výkony, aby mě trenér Vrba nominoval.

V Bordeaux jste začal výborně. Nebyl z tohoto pohledu rok v italské Catanii ztrátou času?

V žádném případě! Pro mě to byla cenná zkušenost, která mi prospěla. V Bordeaux došlo ke změnám v realizačním týmu i hráčském kádru. Vrátil jsem se a po dobré přípravě dostal šanci. Cítil jsem se velmi dobře. Odehrál jsem první zápas a v dalším nastoupil do druhé půle. Bohužel pak přišly problémy s kotníkem. O to víc mě mrzí, že nemůžu pohodu, v které jsem byl, zúročit.

Mužstvu se daří, Bordeaux vede tabulku. Miliardářské Monako jste porazili, má váš tým na to, aby konkuroval i dalším silným celkům?

Soutěž je na začátku, po třech zápasech je brzy říkat, jestli se jim můžeme rovnat. Teď musíme hlavně doma zvládnout Bastii. Pak začne reprezentační přestávka, kdy bude čas zapracovat ještě na zlepšení naší hry. V každém případě bychom se na konci sezóny rádi vešli mezi čtyři až pět nejlepších týmů, tedy do pohárové Evropy. Věřím, že se to povede a budu u toho na hřišti.

Reklama