Hlavní obsah

Upřímný kapitán Rosický po blamáži s USA: Množství technických chyb bylo strašné

Praha

Marná byla snaha kapitána české fotbalové reprezentace Tomáše Rosického vyburcovat spoluhráče při úterním souboji s USA (0:1) k lepšímu výkonu. "Neměli jsme dobrý pohyb, do přestávky jsme hráli příliš pomalu, po změně stran jsme zase nebyli schopní využít žádnou z mnoha šancí. A množství technických chyb bylo neuvěřitelné," posteskl si třiatřicetiletý borec, jehož výkon patřil ke světlejším bodům českého výběru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický během utkání s USA.

Článek
Fotogalerie

V čem byl podle vašeho pohledu hlavní důvod nezdaru v generálce na vstup do kvalifikace proti Nizozemsku, v níž český tým podlehl USA?

Příčin bylo více. Gól jsme soupeři darovali po hrubé chybě, což se nesmí stávat. O tom není třeba se dále bavit. První poločas jsme si hru hodně komplikovali, rozehrávka nám opět nešla. Až když jsme vše zjednodušili, bylo to lepší. Američané byli v rozehrávce mnohem lepší, měli ji silnou, ale nedostali se vlastně do žádné šance.

Souvisela komplikace v podobě špatné rozehrávky s nedostatečným pohybem českých hráčů?

Komplikovali jsme si vše i počtem doteků s míčem. Když srovnám naši hru s Američany... Oni měli rychlé převzetí míče, okamžitou přihrávku. My jsme měli pokaždé o dotek navíc a soupeř se stačil zformovat.

Není alarmující, že jste musel spoluhráče pobízet k většímu pohybu?

Snažil jsem se kluky povzbuzovat, abychom neměli hlavy dole. Hlavně po takové hrubici, po níž může být člověk skleslý. Ale neřekl bych, že jsem byl nějak aktivní. Měl jsem s pohybem problém jako ostatní. Musí být lepší i z mojí strany.

Přičítáte daný problém faktu, že řada hráčů českého výběru nenastupuje pravidelně a není tudíž rozehraná?

To je spekulativní.

A vy jste na svém výkonu pociťoval, že v Arsenalu zatím nedostáváte prostor?

Samozřejmě jsem trochu cítil, že jde o můj první zápas po dlouhé době, takže chyb z mé strany bylo také dost. Hlavně v okamžiku, kdy jsem po brejku v prvním poločase přihrával Daridovi přes celou branku. Přihrávka byla asi o něco delší, než měla.

Zdálo se, že jste v ideální střelecké pozici. Neměl jste volit zakončení?

Chci se na vše podívat ze záznamu. Dal jsem si první balón delší, abych obránce přesprintoval. Už mě zavíral, takže jsem mohl pálit jedině na přední tyč, kde proti mně dobře vystoupil brankář. Myslel jsem si, že nikdo s přihrávkou na druhou tyč nebude počítat.

Ani ve čtvrtém zápase pod taktovkou Pavla Vrby český tým nedokázal zvítězit. Jde o velkou komplikaci s výhledem kvalifikačního startu proti Nizozemsku?

Máme v kádru spoustu mladých hráčů a kluků z ligy. Výhra by nás určitě povzbudila. Musíme si vyhodnotit, co bylo dobře a co špatně při zápase s USA.

Máte pocit, že ve hře českého týmu převažovaly dobré věci?

Špatných věcí bylo hodně. Já bych nehodnotil naše vystoupení nějak pozitivně, když jsme prohráli. Pozitivně mohu hodnotit, že jsme si vytvořili hodně šancí. Těch bylo na mezinárodní zápas vážně dost. Ale když ani z takových příležitostí nejsme schopni míč prorvat do sítě, nelze doufat ve vyrovnání nebo vítězství. Nemůžeme si přece myslet, že stejný počet šancí budeme mít s Nizozemskem.

Inkasovaný gól, respektive situaci, z které Američané docílili vítězné trefy, jste označil za hrubici. Věděl jste hned, že míč není od Petra Čecha šťastně rozehraný?

Ano. Věděl. Bylo to hodně do rizika.

Celkově bylo chyb ve hře českého týmu hodně. I u hráčů, kteří patří k oporám. Čemu dané problémy přičítáte?

Šlo hlavně o chyby technického rázu. Množství technických chyb, které jsme udělali, to je strašné. Může jít o důsledek menší herní praxe či začátku sezóny. Ale já si myslím, že technická vybavenost je momentálně jeden z hlavních problémů celého českého fotbalu.

Vylekal vás výkon mužstva s výhledem úterní kvalifikační bitvy s Nizozemskem?

Je lepší, že se všechny ty problémy vyskytly proti Američanům než při vstupu do boje o mistrovství Evropy. Hlavně, co se týká šancí. Každý si musí uvědomit, že stejné množství příležitostí mít nebudeme. Je potřeba do příležitostí vletět po hlavě.

Lze očekávat, že při síle Nizozemska, bude přístup hráčů v českých dresech zodpovědnější?

Neřekl bych, že proti USA byla zodpovědnost na naší straně menší. Co se týká snahy a bojovnosti, nedá se nic vytknout. Největším problémem byly technické chyby, většinou nevynucené. I v okamžiku, kdy nejsme pod tlakem, kazíme i jednoduché míče. A ke všemu jsme ještě do přestávky hráli pomalu, na příliš mnoho doteků.

Je možné technické chyby během pěti dnů odstranit?

Už ten jeden zápas nám pomůže. Příští bude určitě lepší.

Jaké je aktuální rozpoložení českému týmu? Nemůže hráče srazit narůstající tlak?

Nesmíme věšet hlavy, což by nikomu nepomohlo. Máme spoustu času vše rozebrat. Zlepšit se. Není čas na věšení hlav. Jsme na začátku kvalifikace. Je třeba myslet pozitivně.

Reklama

Související témata: