Hlavní obsah

Islanďané šokovali Nizozemce, teď touží porazit i Čechy. Robben cítí frustraci

Reykjavík

Postarali se o největší překvapení pondělních kvalifikačních bojů o postup na EURO 2016 a teď si islandští fotbalisté užívají po vítězství 2:0 nad Nizozemskem zaslouženou euforii. Seveřané potvrdili, že úvodní výhra nad Tureckem rozhodně nebyla náhodná a v příštím duelu by rádi získali i skalp České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Islandu pózují před utkáním s Nizozemskem, v němž způsobili další senzaci.

Článek

„Tohle je pro nás fantastický výsledek. Věděli jsme, jak dobří Nizozemci jsou, obzvlášť s Arjenem Robbenem. Po poločase hráli na dva útočníky, což dokazovalo, jak dobře jsme do té doby bránili. Zkoušeli pak hrát na dlouhé nakopávané míče, s nimiž si ale naši stopeři výborně poradili. Zažili jsme skvělou noc, máme ale před sebou ještě dlouhou cestu," radoval se po utkání autor obou gólů Gylfi Sigurdsson.

Islanďané se nečekaně udrželi na čele skupiny A o skóre před Českou republikou. V kvalifikaci navíc ještě neinkasovali a v kolonce vstřelených gólů mohli mít ještě lepší číslo (aktuální skóre 8:0), protože proti bronzovému týmu z posledního světového šampionátu si vytvořili celou řadu dalších šancí.

S Čechy o první místo

„Především jsme ale hráli dobře v obraně a dařily se nám rychlé protiútoky. Nechali jsme Holanďany hrát s míčem, ale zavřeli jsme je, kdykoliv se snažili proniknout našimi řadami. Budu se vracet zpět do Amsterdamu (do Ajaxu) s lepším pocitem než nizozemští hráči. Dali jsme už osm gólů a žádný nedostali, což je pro nás po třech zápasech úžasné," jásal útočník Kolbein Sightórsson.

Za měsíc se Islanďané utkají o první místo ve skupině v Plzni s dosud rovněž stoprocentní českou reprezentací. „Ano, musíme se teď hlavně koncentrovat na zápas proti České republice. Samozřejmě se i tam budeme snažit vyhrát. I když i případná remíza by pro nás celkově znamenala velmi dobrý start do kvalifikace," dodal islandský asistent trenéra Heimir Hallgrímsson.

To hvězdní Nizozemci si po fiasku na Islandu pořádně zavařili a po druhé porážce ze tří zápasů budou mít svým fanouškům co vysvětlovat.

„Pro nás je to obrovské zklamání. Teď už musíme nahánět dva týmy. Na Islandu jsme moc potřebovali vyhrát a je pro nás velmi frustrující, jak zápas dopadl. Musíme být hlavně kritičtí sami k sobě, protože jsme dali soupeři dva góly jako dárek. Potom už to bylo mnohem složitější, protože dobře bránili a navíc vyráželi do protiútoků," hodnotil utkání zklamaný Arjen Robben.

Postoupí fotbalisté Islandu na EURO 2016?
Ano
58,1 %
Ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 12817 čtenářů.

Reklama

Související témata: