Hlavní obsah

Porazit Lucembursko byla povinnost, teď se těšíme na Čechy, říká slovenský záložník Pečovský

Žilina/Praha

Kapitán Žiliny, jednatřicetiletý Viktor Pečovský je jediným hráčem ze slovenské nejvyšší soutěže, který nastupuje pravidelně v základní sestavě národního týmu. Celých devadesát minut odehrál v pátečním kvalifikačním duelu s Lucemburskem a neměl by v ní chybět ani v úterním přípravném duelu proti české reprezentaci. Má jí co vracet...

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Viktor Pečovský (vlevo) sleduje souboj Marka Hamšíka (vpravo) s Lucemburčanem Mariem Mutschem v utkání kvalifikace ME 2016.

Článek

Zápas s Lucemburskem jste zvládli. Už se vidíte na mistrovství Evropy?

Byla to povinnost, ale ne úplně lehká, jak by napovídal výsledek 3:0. Jsem rád, že jsme navázali na úspěšný podzim, ale ve Francii se ještě nevidíme. Zbývá kus cesty. Věřím, že ho zvládneme a splníme si velký sen o evropském šampionátu.

Čím si vysvětlujete, že slovenská reprezentace vede svoji skupinu bez ztráty bodu?

Především přístupem každého hráče. Do všech zápasů jdeme správně nabuzení. Chceme odčinit i tu zbabranou kvalifikaci na mistrovství světa v Brazílii. Do té probíhající jsme vstoupili s cílem něčeho dosáhnout. Sami jsme nečekali, že to bude vypadat tak dobře. Jsme šťastní, ale víme, že teď už je to pro nás i zavazující. Byla by obrovská škoda takhle dobře rozehranou kvalifikaci pokazit.

Vy jste jediný hráč ze slovenské nejvyšší soutěže, který nastupuje pravidelně v základní sestavě národního mužstva. Jak vás berou věhlasní krajánci jako Hamšík, nebo Škrtel?

Máme v kabině výbornou partu, kterou utužily i kvalitní výsledky. Věřím, že dokážeme ustát i případný neúspěch. Slavní spoluhráči mě berou v pohodě, jako sobě rovného, ale to platí i o ostatních.

Někteří hrají ve velkých  evropských klubech. Vy netoužíte vyrazit také do zahraničí?

Není to o touze, ale nabídce. A žádná zajímavá zatím nepřišla. Neřeším to. Soustředím se, abych podával co nejlepší výkony v dresu Žiliny a reprezentace. Říkám, že co má přijít, to přijde. A když ne, zklamaný z toho nebudu.

Jaroslav Plašil po podzimu říkal, že by bylo hezké, kdyby do Francie postoupily Česko i Slovensko a potkaly se až v pařížském finále. Co byste tomu říkal?

To by byl splněný sen pro celé Slovensko. Určitě bych se tomu nebránil.

Zápas s Českem je sice přípravný, ale bude mít podle vás jiný náboj, než jiné takové duely?

Každý zápas mezi námi v jakémkoliv sportu je prestižní. Navíc my chceme českému týmu vrátit porážku 0:3 z Olomouce, u které jsem byl osobně. Trenéři sice budou říkat, že jde o přípravu a výsledek není důležitý, ale my hráči to cítíme jinak. Rivalita je velká.

Jak moc bude vadit, že nepřijedou některé české hvězdy, jako Čech a zřejmě ani Rosický?

I když jste vyjmenoval největší osobnosti českého týmu, i další hráči mají zkušenosti z evropského fotbalu. V takových zápasech jdou velká jména stranou, nemám o kvalitu utkání strach.

V čem je podle vás síla českého týmu?

Má kompaktní mužstvo, kterému dal trenér Vrba jasnou herní koncepci. Důkazem je, že také vede svoji kvalifikační skupinu bez ztráty bodu. Velká síla českého týmu je v ofenzívě, ale pozor si musíme dát na každého hráče, všichni mají kvalitu. Musíme být maximálně koncentrovaní.

Je pro vás výhodou, že reprezentace hraje v Žilině, kde jste doma?

Do určité míry ano, znám stadión velmi dobře. Na druhou stranu až tak nevnímáte, kde se hraje. Naši fanoušci dokáží vytvořit výbornou kulisu kdekoliv. Na žilinský stadión jsou ale zvyklí i ostatní naši reprezentanti. Kvalifikační duely hrajeme právě tady.

V Žilině není momentálně žádný český fotbalista. Hrál jste někdy s nějakými?

V Banské Bystrici ano, ale s nikým z reprezentantů. Proti těm ze Sparty jsem hrál v přípravě.

Žilina vede ligu. Věříte, že se podaří po třech letech získat titul?

Jsem přesvědčený, že současné mužstvo na to má. I když jsme jaro nezačali nejlépe, pořád máme boj o titul ve svých rukou. Do konce ale chybí deset zápasů, což je hodně.

Reklama