Hlavní obsah

Vrbův nároďák drží postupové trumfy, orkán Niklas však odvál bezbřehý optimismus

Žilina

Českou republiku zaskočil orkán Niklas. Jako by s ním související hrozba bílé tmy odvála také bezbřehý optimismus, který u leckoho vzbuzovala spanilá podzimní jízda fotbalové reprezentace. Kvalifikační duel s Lotyšskem a přátelský zápas na Slovensku během čtyř dnů názorně ukázaly, že přehnaná troufalost není na místě. Kvalifikaci ME 2016 mají Češi skvěle rozjetou, ruku v ruce však národní tým řeší řadu zásadních problémů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté před přátelským duelem se Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

Čtyři dny, které neotřásly českým fotbalem. Neotřásly, ale poukázaly, že skvělý podzimní start do kvalifikace byl mimořádným úkazem. Sobotní remízu 1:1 s Lotyšskem zaplatila reprezentace první ztrátou bodů, úterní porážku 0:1 v přípravě na Slovensku pak jen utrpěním na prestiži.

Jaro není podzim - Takže rychle zpátky na zem. „Čtyři měsíce jsme se neviděli a proti Lotyšům se ukázalo, že někteří hráči nemají takovou formu jako na podzim. Sobotní ztráta mě mrzí mnohem víc, na Slovensku jsme chtěli hlavně vyzkoušet méně vytížené hráče," říká trenér Pavel Vrba.

Nároďáku se zkrátka nepodařilo pokračovat tam, kde na podzim výhrou nad Islandem přestal. „Možná by pro nás bylo lepší opačné pořadí zápasů. Abychom hráli nejdřív na Slovensku a pak kvalifikaci. Jako na podzim nejdřív s Amerikou. Přes zimu byla šílená mezera. Čtyři měsíce bez srazu, to pro mě byl velký problém," posteskne si kouč českého týmu.

Legionáři nejsou v klubech proroky - Pryč je doba, kdy reprezentace mohla těžit z generace legionářů pravidelně hrajících v nejlepších evropských ligách. To je trvalý jev posledních let, který se stále víc prohlubuje.

„V základní sestavě Slováků nastoupil jediný hráč z domácí ligy. Ostatní jsou rozehraní legionáři, kteří jsou ze svých soutěží zvyklí na větší tempo a zápasy pod větším tlakem, než je zvykem v našich domácích soutěžích," může Vrba jen závidět kolegovi Kozákovi.

Domácí zdroje nejsou neotřesitelnou jistotou - Když má málo legionářů, vsadil Vrba na hráče Sparty a Plzně. Má to však svá úskalí. Letenští už léta k Lize mistrů ani nepřičichli a na jaře se nikdo z nich nemůže dostat do podzimní formy. Viktoriáni na začátku sezóny ztroskotali hned v předkole a pohárový deficit je také znát.

„Nebyli jsme teď tak efektivní jako na podzim. Může to být tím, že na podzim kluci hráli poháry, byli pod větším klubovým tlakem. To nám teď chybí. Kdyby hráli poháry i na jaře, asi by to bylo jiné," souhlasí Vrba.

Duel na Slovensku byl hozenou rukavicí všem dalším adeptům. A výsledek? Žádná tlačenice do základní sestavy se nekoná. „Z nových hráčů nebyl nikdo takový, kdo by vyložené vyčníval z našich řad. Abych si musel říci, že byla chyba, že jsem ho nepostavil od začátku s Lotyšskem," mrzí Vrbu.

Mají štěstí, že Oranje ztrácejí - Díky remíze Nizozemska s Tureckem se vlastně tak moc nestalo. Klopýtání největšího favorita ve skupině Čechům nahrává.

„Šance na postup je obrovská. Nechceme zahodit, co jsme zatím získali. Pořád ale musíš být strašně opatrný. Je to vrtkavé, musíš s úspěchem umět zacházet. Vezli jsme se na podzim na vítězné vlně, ale musíme být nadále skromní," nabádá kapitán Tomáš Rosický.

Važme si mimořádně příznivé konstelace - Češi rozhodně nejsou málem nejlepším týmem v Evropě, jak by pohled na tabulky kvalifikačních skupin mohl napovídat. Podzimní marš bez ztráty bodu byl mimořádný a těžko opakovatelný.

Díky němu stále drží postupové trumfy v rukou. Vždyť na evropský šampionát poletí první dva týmy z každé skupiny, jeden nelepší ze třetích míst a ostatní třetí sehrají ještě baráž. A mezi úspěšnými by i navzdory matnému jarnímu startu neměl Vrbův výběr chybět.

Važme si této šance, protože vzhledem k současnému potenciálu českého fotbalu se taková konstelace nemusí už dlouho opakovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.