Hlavní obsah

Čech: Totálně jsme devalvovali výhodu, kterou jsme si s těžkými soupeři nahráli

Reykjavík

Výsledky fotbalové reprezentace se střídají po strmé sinusoidě. Kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2016 otevřela parádními čtyřmi zápasy bez ztráty bodu a zdálo se, že ji nic nezastaví. Domácí plichta s Lotyšskem a páteční porážka na Islandu jsou však vážným varováním, že sladká Francie je stále ještě dost daleko. „Bohužel jsme se vrátili zpátky na začátek,“ netajil v Reykjavíku velké zklamání brankář Petr Čech.

Foto: Sigtryggur Johannsson, Reuters

Kolbeinn Sigthórsson překonává brankáře Petra Čecha a střílí vítězný gól Islandu v utkání s českými fotbalisty.

Článek
Fotogalerie

Byl posledním mužem, který v nastavení ohrozil branku soupeře. Z toho je patrné, že národní tým musel hrát v závěru vabank, když svého gólmana povolal na rohový kop do pokutového území protivníka. Marně.

„Moje hlavička byl poslední pokus o vyrovnání, abychom získali bod, který by byl solidní. Ale už nebyl čas," litoval muž s přilbou.

Jak parádně Češi kvalifikaci začali, tak marnotratně teď body rozhazují. „Nahráli jsme si čtyřmi výbornými výsledky výhodu, kterou po úvodních těžkých zápasech málokdo čekal. Bohužel v posledních dvou zápasech jsme ji totálně devalvovali," měl Petr Čech jasno.

Samozřejmě ho štve, že se mužstvo vrátilo zpátky na začátek. „Uhráli jsme bod s týmem, který o postup bojovat nebude (Lotyšsko) a vrátili jsme bohužel do hry Island. Po našich shodných výsledcích 2:1 doma a 1:2 venku nám nepomůže ani vzájemná bilance. Při bodové rovnosti by došlo na skóre," poukázal brankář Chelsea.

Vedení mužstvu paradoxně uškodilo

Co víc přitom Vrbův tým chtěl, na Islandu se Dočkalovou trefou ujal vedení 1:0.

„Všechno vypadalo velmi dobře, jenže gól nám paradoxně ublížil. Island začal hrát jednodušeji, agresivněji, vše jim začalo vycházet. Bohužel jsme neudrželi vedení dost dlouho, abychom oslabili jejich odhodlání vyrovnat. Začali jsme najednou dělat víc chyb, což soupeř využil," konstatoval gólman.

I tak to byl spíš remízový zápas. Až přišla Váchova hrubka. „Je škoda, že jsme jim umožnili dát druhý gól po technické chybě, když jsme ztratili míč u vápna. Lukáš chtěl sklepnout míč dozadu, aby se odehrál z první pryč. Myšlenka správná, ale realizace špatná," řekl Čech, podle něhož Váchovi v šatně nikdo nenadával.

Postup mají dál ve svých rukou

„Jsme jeden tým, když se něco nepovede, tak se nepovede a jedeme dál. Ve fotbale se prostě chyby stávají."

Hráči se shodují, že zatím není důvod k panice. Bitvu o postup na šampionát stále mají ve svých rukou.

„Všichni jsme zklamaní, sezónu jsme chtěli zakončit úspěšným výsledkem. Stále jsme ovšem ve hře o postup, takže na našich vyhlídkách se nic nemění," míní Čech.

Reklama

Související témata: