Hlavní obsah

Senzace, vysoko nad plán! Slováci už počítají, jaký výsledek je pošle na ME

Žilina

Zatímco čeští fotbalisté se v letošním kalendářním roce zasekli, naši východní sousedé ještě v kvalifikaci na Euro 2016 neztratili ani bod. Slováci proto mají důvod k radosti a už počítají, jaký výsledek jim v září definitivně zajistí účast na evropském šampionátu ve Francii. Když před domácími diváky porazí Ukrajinu, mohou slavit.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenští fotbalisté se radují - Euro 2016 mají na dosah.

Článek

Šest zápasů, osmnáct bodů a jistota baráže - slovenský reprezentační fotbal zatím jede vysoko nad plán. „Tato bilance je jako ve snu," shrnul euforii útočník Adam Němec.

Trenér Ján Kozák vybojoval v této sezóně s národním týmem devět vítězství z devíti utkání (kvalifikační a přátelské), včetně březnové výhry nad Českou republikou, takže má stoprocentní úspěšnost. „Všichni z toho máme především dobrý pocit. Ve třech kvalifikačních zápasech jsme měli vždy vyprodaný stadión. To člověka těší. Lidé přijdou, baví se, fandí reprezentaci. Něco takového tu už dávno nebylo," líčil Kozák po nedělní výhře 2:1 nad Makedonií.

Slovenská senzace nemá na starém kontinentu obdoby - stoprocentní v kvalifikaci už jsou jen Angličané. Cílem Kozákových svěřenců je pochopitelně přímá účast na ME, nikoliv jen jistota baráže.

Další výzva - přímý postup

„Mít ze šesti kol osmnáct bodů, vzhledem k těžkému rozlosování, jaké jsme měli, to je krásné. Před námi je však další výzva - přímý postup. Na něj je potřeba ještě dost bodů. Ve skupině máme špičkové týmy - Španělsko a Ukrajinu, která disponuje obrovskou kvalitou, vždyť měla klub i ve finále Evropské ligy. Vidím to tak, že i v zápasech s těmito soupeři musíme něco uhrát. A to je naše výzva," dodal slovenský kouč pro deník Sme.

Výkony jeho svěřenců nezůstaly bez odezvy ani v zahraničí. Kromě českých médií se slovenské fotbalové pohádce věnují i Němci nebo Britové.

„Slovensko nadále bez poškození. Stejně jako Angličané mají i Slováci po šesti zápasech šest vítězství na kontě. O triumf nad Makedonií 2:1 se postarali Saláta a hvězda Neapole Hamšík," napsal německý deník Kicker. „Hamšík vstřelil gól a pomohl udržet stoprocentnost znamenající blízkou účast na Euru," dodal britský deník Daily Mail.

Reklama

Související témata: