Hlavní obsah

Rakušanům pomohla k postupu na ME i penalta á la Panenka

Solna

Fotbalisté Rakouska po výhře 4:1 ve Švédsku poprvé v historii postoupili z kvalifikace mistrovství Evropy a připojili se k již jistým účastníkům šampionátu Anglii, Islandu, Česku a hostitelské Francii. K rozhodujícímu vítězství jim pomohla i penalta dloubákem ve stylu Antonína Panenky, kterou otevřel skóre David Alaba. Rakušané po nečekaně snadném postupu věří, že se na závěrečném turnaji prosadí více než v roce 2008, kdy na EURO startovali coby jeden z pořadatelů.

Alabova penalta proti Švédsku

 
Článek

"Asi nikdo nečekal, že ve skupině se Švédskem, Ruskem a Černou Horou postoupíme po osmi zápasech. Sen se stal skutečností, splnili jsme svůj cíl a teď budeme slavit," řekl po zápase ve Švédsku Alaba.

Obránce či záložník Bayernu Mnichov precizně provedeným dloubákem - ovšem s větší razancí než Panenka při svém památkém kopu ve finále ME v roce 1976 - potvrdil, že je penaltovým specialistou. Z deseti gólů za národní tým dal polovinu z pokutových kopů. "Jestli jsem specialista na penalty? Možná, minule to taky vyšlo," usmál se. "Hlavně bylo důležité, že jsme se dostali do vedení. Moc nám to pomohlo a po gólu na 2:0 už jsem věřil v postup," uvedl Alaba.

Rakušané hladkou výhrou 4:1 potvrdili skvělou formu. S jednou remízou z osmi utkání a 22 body jsou druhým nejlepším týmem celé kvalifikace, jen stoprocentně úspěšná Anglie získala o dva body více. "Nejsme týmem velkých hvězd, ale máme skvělý týmový duch. I mimo hřiště jsme jako jedna velká rodina," prohlásil Alaba.

Týmové pojetí slaví úspěch

"Tým má velkou kvalitu a každý hráč z třiadvacetičlenné soupisky se každým týdnem a rokem zlepšuje. Hodně z nás hraje v dobrých ligách. Máme moderní taktiku a není snadné proti nám hrát. Jsme těžkým soupeřem," řekl záložník Julian Baumgartlinger.

Rakušané věří, že svou formu prodají příští rok na šampionátu. Při své dosud jediné účasti na EURO v roce 2008 coby hostitel turnaje uhráli jen jednu remízu a nepostoupili ze skupiny.

"Postup na EURO je pro nás velká věc, ale nechceme se jen zúčastnit. Chceme ve Francii zanechat stopu, takže se musíme dál zlepšovat," uvedl Baumgartlinger. "Do mistrovství zbývá ještě hodně času. Pořád máme velký prostor pro zlepšení, takže věřím, že můžeme odehrát výborné mistrovství," uvedl Alaba.

Reklama

Související témata: