Hlavní obsah

Češi už ve Francii jsou, Slováci tam chtějí večer taky. Postup jim může trefit kanonýr české ligy

Žilina

Sejdeme se znovu ve Francii, loučil se trenér slovenské fotbalové reprezentace Ján Kozák, když jeho tým v březnovém přátelském duelu rivala z bývalé společné federace porazil. Zatímco Češi už mají postup na EURO 2016 jistý, Slováci si ho chtějí užít dnes večer v Žilině. Stačí maličkost - porazit Bělorusko. Hamšík a spol. mají navíc v rukávu ještě závěrečný kvalifikační duel v Lucembursku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pojeď za námi do Francie, radí Michalu Ďurišovi (vpravo) plzeňský spoluhráč David Limberský.

Článek
Fotogalerie

Klidně se může stát, že si další derby střihnou přímo na evropském šampionátu. Češi si už hotel ve Francii vybírají, Slováci by je měli záhy následovat.

Ve skupině C jsou o dva body druzí za vedoucím Španělskem, na třetí Ukrajinu mají náskok tří bodů. Kozákův tým tak má všechno ve svých rukou. Večer hostí Bělorusko, skupinu zakončí v Lucembursku. Ukrajinci dnes hrají v Makedonii a doma pak hostí silné Španělsko.

Žádné odklady, slavit se má doma

Triumf Slováků se tak zdá být už jen formalitou. Celá země se po pěti marných pokusech třese na první postup na ME. Od rozpadu federace se zatím východní sousedé probojovali jen na jedno mistrovství světa.

„Ze dvou předchozích zápasů jsme získali pouze jeden bod, ale byl velmi důležitý, protože jsme v situaci, kdy nám na postup stačí ze dvou zápasů jedno vítězství. Uděláme vše pro to, abychom cíl splnili již v prvním zápase. Do Lucemburska bychom rádi letěli v pozici týmu, který si vybojoval postup na ME," ujišťuje kouč Ján Kozák.

Kanonýr Plzně blízko sestavě

Vážně uvažuje o tom, že do zápasu roku nasadí Michala Ďuriše. Útočník plzeňské Viktorie je momentálně nejlepším kanonýrem Synot ligy. Postup Slováků by tak mohl mít i trochu českou příchuť. Tím spíše, že chytat bude Ďurišův klubový spoluhráč Matúš Kozáčik.

Ďuriš může nastoupit k jubilejnímu 20. mezistátnímu startu, v dresu národního týmu se ještě ani jednou netrefil.

„Bylo by ideální otevřít si střelecký účet i v reprezentaci, ale nechci na sebe vyvíjet tlak. Musím jít na hřiště s čistou hlavou," uvědomuje si podzimní kanonýr plzeňské Viktorie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články