Hlavní obsah

Nejprve gratulace slavnému krajanovi, pak výpad proti trenérovi Oranje. I tak se představil kouč Turků

Praha

Turecký vědec Aziz Sancar se stal společně se Švédem Thomasem Lindhalem a Američanem Paulem Modrichem letošním nositelem Nobelovy ceny za chemii, fotbalová reprezentace země půlměsíce by ráda svůj národ uvedla do stejné extáze a chtěla by, aby ho zaplavila obdobná hrdost, jako když ve Stockholmu švédská akademie oznámila letošní laureáty. Trenér Fatih Terim se tím v Praze netajil, ba dokonce gratulací svému slavnému krajanovi Sancarovi zahájil své entré před sobotním kvalifikačním duelem s českou reprezentací.

Foto: Profimedia.cz

Zkušený kouč tureckých fotbalistů Fatih Terim.

Článek

Cíl mají podobný... Aziz Sancar pracoval na obnově buněčné DNA, Fatihovi Terimovi jde o obnovu turecké fotbalové slávy.

Reprezentace od Bosporu totiž v kvalifikaci pořád žije a má naději, že se na EURO 2016 přece jen podívá. Sice ze třetího místa ve skupině a tudíž přes baráž, ale pro Turky je podstatné, že z počáteční zdánlivě bezvýchodné situace vybředli a obnovili své naděje.

„Vždyť my měli na začátku kvalifikace jen jeden bod," připomínal Fatih Terim mizérii, kterou se svým mužstvem úvod kvalifikace zažíval.

"Tehdy mě mnozí kritizovali, pranýřovali a kamenovali. Ale těžké období jsme překonali, s Nizozemci u nich remizovali a doma je porazili. A to jsme mohli mít z konfrontace s nimi šest bodů, kdyby Huntelaar náhodou nezavadil hlavou o míč," akcentoval turecký kouč, že zápasy s bronzovými medailisty z posledního mistrovství světa v Brazílii jeho svěřenci zvládli a jsou právem na třetí příčce.

Na Terima mají Češi špatné vzpomínky

„Teď se nám nabízí příležitost, které chceme využít. Získat čtyři, ale ještě lépe šest bodů, aby o našem třetím místo nebylo pochyb. Máme velkou šanci a já hráčům zdůrazňuji, že jsou tady proto, aby ji využili," pravil Terim, na něhož nemá český fotbal právě dobré vzpomínky. On to byl, kdo seděl na lavičce fotbalistů půlměsíce, když se před sedmi lety na EURO 2008 v Rakousku a Švýcarsku postaral jeho tým o senzační obrat, v závěrečné čtvrthodině nastřílel tři góly a ze skupiny postoupil on.

„Tehdy jsme byli děti a plakali štěstím, že to naši slavní předchůdci dokázali. A pak jsme slavili v ulicích! Teď bychom chtěli dokázat totéž, co oni," vykládal Okay Yokuslu, jedenadvacetiletý záložník Trabzonsporu.

Trenér Terim je přesvědčen, že v silách jeho mužstva je dosáhnout v konfrontacích s českým a islandským týmem na potřebné body.

Nizozemci údajně nehrají fair play

„A na hřišti, bez jakýchkoli diplomatických hrátek," narážel na gratulaci, kterou nizozemský kouč údajně poslal trenérovi české reprezentace Vrbovi k postupu, což v Turecku vyvolalo vlnu vášní, emocí a také podezření.

„To, co se událo, není obvyklé, není to fair play a hlavně to není v gentlemanském duchu," nedělal Terim cavyky s komentováním Blindovy gratulace. „Může se stát, že nizozemský kouč bude gratulovat i islandskému trenérovi, když v sobotu v Praze vyhrajeme," pronesl sarkasticky, aby se poté vrátil k obnově turecké fotbalové slávy.

„Pro našeho slavného chemika máme připravený turecký národní dres s autogramy všech hráčů. A věříme, že po zápasech s Čechy a Islanďany budou stejně slavné, neboť to budou podpisy fotbalistů mířících na evropský šampionát, kteří za sebou nechali Nizozemce a odsoudili je k tomu, že budou ve Francii scházet," vykládal Fatih Terim.

Který tým postoupí do baráže o EURO 2016 z třetího místa "české" kvalifikační skupiny A?
Turecko
35,8 %
Nizozemsko
64,2 %
Celkem hlasovalo 15896 čtenářů.

Reklama

Související témata: