Hlavní obsah

Jánošíci riskují. Slováci doma prošustrovali další mečbol

Žilina

Podruhé doma chladili šampaňské, podruhé jim nebylo k ničemu. Fotbalisté Slovenska prohráli v Žilině s Běloruskem 0:1 a ve skupině C v kvalifikaci EURO 2016 se na ně bodově dotáhli Ukrajinci. Slováci s nimi mají lepší bilanci, takže před posledními pondělními zápasy mají stále režii ve svých rukou. V Lucembursku jim stačí uhrát stejný počet bodů, jaký získá Ukrajina doma s již postupujícím Španělskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Michal Ďuriš skrývá hlavu v dlaních, Slováci podlehli Bělorusku 0:1 a o ME ještě musí bojovat.

Článek
Fotogalerie

Prožili hořké déja vu. Stejně jako před šesti lety v kvalifikaci MS 2010, také tentokrát chtěli v předposledním duelu doma slavit. Tehdy prohráli 0:2 se Slovinskem, teď podlehli Bělorusku. V roce 2009 ale pro Slováky všechno dobře dopadlo. V posledním utkání vyhráli 1:0 v Polsku a oslavili svůj dosud jediný postup na velký turnaj od rozdělení federace.

Rovněž výhra v Lucembursku jim v pondělí dá jistotu bez ohledu na výsledek z Ukrajiny. „Neřekl bych, že jsme byli přemotivovaní. Bělorusové hráli velmi dobře a my jsme je nedokázali dostat do úzkých. Opakuji hráčům, že nám nikdo nepomůže. Máme to ve svých rukou a v Lucembursku vyhrajeme!" uklidňuje zklamaný národ kouč Ján Kozák.

Obrovské zklamání zažil i kanonýr Plzně

Jeho tým vyhrál všech šest úvodních zápasů, v dalších třech ovšem neskóroval. Nejdřív přišla očekávaná porážka ve Španělsku, pak domácí plichta s Ukrajinou, což byl první promarněný mečbol. A s Běloruskem jim nepomohla ani dlouhá přesilovka ve druhém poločase.

„Obrovské zklamání. O to větší, že jsme už doma chtěli rozhodnout. Byla to křeč. Máme ještě jednu opravu a tu už musíme zvládnout," líčí Michal Ďuriš, útočník plzeňské Viktorie. Nejlepší střelec české ligy hrál celý zápas a ani v jubilejním 20. mezistátním startu se premiérové trefy za reprezentaci nedočkal.

Slováci stále mají svůj historicky první postup na ME na dosah. Jejich nervozita ovšem roste. Ilustroval ji i kapitán Martin Škrtel. Když v nastavení zahodil velkou šanci, padl na trávník a začal do něj bušit tak zběsile, jako by se chtěl do Francie provrtat...

Mají dostatečně zkušené hráče

„Kdo by to byl řekl, že nás právě v Lucembursku bude čekat nejdůležitější zápas celé kvalifikace," kroutí hlavou Róbert Mak. „Už tři zápasy si říkáme, že máme před sebou poslední krok. Máme však hráče dost zkušené na to, abychom to konečně zvládli," věří Viktor Pečovský.

Slováci jsou mnohem kvalitnější než Lucemburčané, teď jen aby zachovali chladnou hlavu. V této kvalifikaci už došlo na nejednu senzaci...

„Máme dobře zrekonstruovaný tým. I s jednou dírou do přístavu dopluje," uklidňuje natěšené fanoušky zkušený trenér Dušan Radolský.

Reklama

Související témata: