Hlavní obsah

Kadlec, dlouholetá stálice reprezentační obrany, trpí na lavičce: Je to nepříjemná změna

Dlouhé roky byl stálicí defenzívy české fotbalové reprezentace. Poslední čtyři kvalifikační zápasy se však na hřiště nedostal. Naposledy jen jako divák sledoval Michal Kadlec nevydařenou bitvu s Tureckem, které je pro třicetiletého borce už třetím rokem domovem. Zadák patřící Fenerbahce Istanbul nijak netají, že stávající situace jej štve. „Na lavičce nechce být nikdo. Snad se dostanu na hřiště v Nizozemsku," hlásil s vidinou úterního finiše bojů o ME ve Francii 2016.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nizozemský útočník Robin van Persie (vlevo) a Michal Kadlec v tvrdém souboji o míč.

Článek

Už tušíte, zda budete v sestavě proti Nizozemsku? Cítíte při absenci Davida Limberského šanci i na levé straně obrany?

Věřím, že se na hřiště dostanu. Poslední dobou jsem hrál výhradně stopera. Na kraji obrany jsem nenastoupil už hodně dlouho. V národním týmu je navíc na tuhle pozice ještě Martin Frýdek, šanci může znovu dostat Filip Novák. Ještě je alternativa v Danu Pudilovi.

Jak snášíte aktuální pozici v národním týmu?

Je to nepříjemná změna. Kvalifikaci jsem hrál naposledy doma proti Lotyšsku. Nemyslím, že jsem udělal nějaké chyby. Neměl jsem tehdy špatný pocit ze svého výkonu. Pak už jsem se do hry nedostal. Rozhodující slovo má trenér. Po předešlém období, kdy jsem hrál hodně, se momentálně situace otočila.

Mrzelo vás hodně, že jste nedostal příležitost při sobotním duelu s Tureckem, kde působíte?

Ano. Moc jsem chtěl hrát.

Řešili jste s trenérem vaši pozici? Přičítáte výpadek v reprezentaci i menšímu hernímu vytížení ve Fenerbahce?

Kvalifikaci jsem rozehrál, pak se situace otočila. Za poslední měsíc jsem v klubu odehrál tři těžké zápasy. Není to tak, že bych vůbec nenastupoval. Doufám, že zase dostanu důvěru. V klubu i reprezentaci.

Jak jste viděl výkon spoluhráčů z lavičky při zápase s Tureckem?

Začátek jsme měli velmi dobrý. Myslím, že Turci byli chytřejší. Zpočátku byli ustrašení, míč jim uskakoval, což je pro ně nezvyklé. Stavu, kdy byli nejistí, jsme měli využít. Ale po gólu si začali věřit, kombinovali, narostlo jim sebevědomí. Prostě typičtí Turci.

V jejich výběru máte řadu spoluhráčů. Gratuloval jste jim k vítězství?

Ano. Byl jsem po zápase u nich v kabině. Znám jich hodně, každý den se vidíme v klubu. Detaily konverzace si nechám pro sebe. Myslím, že jestli postoupí do baráže a my porazíme Nizozemsko, tak mi ještě nějaké textové zprávy přijdou.

Ve stejné pozici jako vy se octli i další reprezentační matadoři jako Jaroslav Plašil či Theodor Gebre Selassie. Rozebírali jste spolu vaši situaci?

Je to složité. Nezbývá nám než doufat, že se situace zase obrátí a my zkušenější budeme hrát. Právě zkušenosti nám proti Turecku možná chyběly. Na druhou stranu zápasy, jakým byl ten sobotní, mladým klukům pomohou. Je třeba si uvědomit, že naše sestava z posledního utkání byla na hřišti poprvé, zatímco Turci nastupují společně delší dobu, mají zažitý systém.

Neříkal jste si, že reprezentaci při současné situaci odsunete na druhou kolej a zaměříte se výhradně na boj o místo v klubu?

Ne! Dokud mě trenér bude potřebovat a nominace přijde, vždy na sraz přijedu. Je pro mě čest být v národním mužstvu. V klubu to není jednoduché. Těžko se situace popisuje, člověk si tím musí projít. V dnešní době je vůbec těžké se z Česka dostat do zahraničí.

Zatímco na minulé štaci v Leverkusenu jste byl prakticky nepostradatelnou oporou, ve Fenerbahce je vaše pozice vrtkavá. Čemu meší vytížení přičítáte?

Udělali jsme velké posily. Vždyť přišel třeba Van Persie nebo Nani, v kádru jsou Alves či Meireles. Jsem rád, že mohu být v takovém klubu. Když se nedaří, nikdo se s nikým nemazlí. Třeba v lize jsem odehrál dva zápasy, dostali jsme jeden gól, ale trenér stejně udělal do dalšího utkání změnu. A nikdo nikomu nic nevysvětluje. Když se zeptám, jestli je z mé strany něco špatně, tak všichni řeknou, že je to v pohodě. Ale stejně člověk nehraje.

Neřešil jste, zda s ohledem na reprezentaci a vidinu mistrovství Evropy nenadešel čas k přestupu do klubu, kde bude větší příležitost pravidelně hrát a tím pádem se zvedne i šance na větší vytížení v národním dresu?

Ve Fenerbahce mám smlouvu do léta. V tréninku dělám maximum, dřu... Někdy prostě přijde takové období, kdy člověk hraje méně. Uvidím, jak se situace vyvrbí. Pochopitelně chci hrát více. Situace se může rychle otočit. Zatím je ještě čas. Napadat mě může totiž spousta věcí, ale až do léta jsem hráčem Fenerbahce, které má rozhodující slovo.

Jak dopadne kvalifikační zápas ME mezi Nizozemskem a Českem?
Zvítězí Nizozemci
63,8 %
Utkání skončí remízou
12,7 %
Tři body získá Vrbův tým
23,5 %
Celkem hlasovalo 8289 čtenářů.

Reklama

Související témata: