Hlavní obsah

Je to tam! Píše se historie. Na Slovensku se po postupu na EURO topí v euforii

Bratislava

Slovensko se poprvé ve své samostatné historii raduje z postupu fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy a tamní média nešetří na adresu svěřenců kouče Jána Kozáka superlativy. Gejzír euforie odstartovala pondělní výhra v Lucembursku 4:2.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Radost slovenských fotbalistů, jejich tým se poprvé v historii probojoval na závěrečný turnaj ME.

Článek
Fotogalerie

„Píše se historie, Slovensko postoupilo na EURO 2016!" hlásal bezprostředně po vítězství titulek serveru Sport.sk, který v článku také připomíná, že národní tým využil k probojování se na šampionát až šestý kvalifikační cyklus ME a po postupu na MS 2010 jde o největší mezinárodní úspěch slovenské reprezentace.

Deník Šport oslavil postup ve francouzštině, když napsal: "Bienvenue la Slovaquie!", tedy Vítej, Slovensko.

Slováci byli v Lucembursku pochopitelně jasným favoritem a do přestávky si také vybojovali jednoznačné vedení 3:0. Jenže nakonec se o výhru museli strachovat, protože domácím se podařilo snížit na 2:3.

Scénář jako z Hollywoodu

„Takový scénář by nevymysleli ani režiséři v Hollywoodu. Nakonec z toho bylo ale velké drama se šťastným koncem," přibližuje dění v Lucembursku server Pluska.sk, který článek uvedl titulkem "Je to tam! Slovenští fotbalisté postoupili na mistrovství Evropy".

Stránky serveru Sme.sk ihned zanalyzovaly příčiny úspěchu Hamšíka a spol. Klíčový byl podle nich především senzační úvod kvalifikace, kdy se podařilo porazit dva největší konkurenty Španělsko a Ukrajinu, „což nečekal ani největší optimista."

Jako další klíčové body pak analýza uvádí dobrou disciplínu a taktiku týmu, ale také faktor trenéra Kozáka, „jenž potvrdil pověst dobrého motivátora."

Reklama

Související témata: