Hlavní obsah

Uhrinovi píchli v Anglii sešívaní. Vytěží teď Vrba z euforie sparťanů?

Praha

Všechno už tady jednou bylo. Pražané zase dobyli Řím. Sparťani dvacet let po slávistech. Obě pohárová tažení přitom přišla v příhodnou dobu těsně před mistrovstvím Evropy. V Anglii došli Češi v roce 1996 senzačně až do finále. Nabízí se proto paralela, zda národní tým i letos dokáže na šampionátu ve Francii vytěžit z euforie sparťanů, kteří jsou ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Jakub Brabec a Ladislav Krejčí oslavují postup na Olympijském stadiónu v Římě.

Článek
Fotogalerie

Na domácí scéně je Sparta stále jen druhá v ligové tabulce za vedoucí Plzní. Především v pohárových zápasech však prožívá úžasné jaro a baví útočným fotbalem.

Minulý týden toho byl nejlepším příkladem. Ve čtvrtek Letenští šokovali výhrou 3:0 na Laziu Řím, jen o tři dny později pak převálcovali Slavii 3:1, přestože s ní dlouho prohrávali.

„Z mužstva jde velká síla, je to vidět. Nezvítězit v derby by bylo nespravedlivé - ale co je dnes spravedlivé...?" usmíval se trenér Zdeněk Ščasný.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Ke třem původně nominovaným sparťanům (Dočkal, Krejčí a Šural) přibyli hned po derby tři další (Brabec, Frýdek a Mareček). Pro přátelské zápasy se Skotskem a ve Švédsku tak mají Letenští hned šestičlenné zastoupení.

Pohárové bitvy posouvají hráče výš

„Každý trenér má radost, když se klubům daří v pohárech. I Michal Bílek měl radost, když se dařilo Plzni a došla v pohárech daleko. I já mám radost, že se Spartě daří," připomíná Pavel Vrba, jak na lavičce Viktorie pomohl svému předchůdci.

Když mu teď někdo pro zranění vypadne, má kam sáhnout. „Sparta jak s Krasnodarem, tak s Laziem odehrála velice dobrá utkání. Každý takový zápas posouvá hráče výš," oceňuje Vrba.

Český fotbal si přeje, aby se paralela se sešívanými naplnila. Slavia v roce 1996 došla do semifinále Poháru UEFA a trenér Uhrin vzal na EURO hned pět jejích hráčů. K osvědčeným sparťanům přidal i tři borce z Olomouce a úspěch se dostavil.

Pamětníkům současný tým „Angličany" hodně připomíná. Vrba se také ve značné míře musí spoléhat především na hráče z domácí ligy.

Češi mohou konkurovat silným mužstvům

„Není to samozřejmě jen o Spartě. Plzeň má momentálně pět reprezentantů, tedy jen o jednoho méně. Tři z nich jsou ovšem ve slovenském výběru," poukazuje Vrba, jenž z Viktorie povolal Limberského a Koláře.

Letenští přes zimu svou cizineckou legii zredukovali. Opírají se teď především o domácí hráče, jediným cizincem v základní sestavě je obránce Costa. O to je pohárový marš cennější - a pro českou reprezentaci nadějnější.

„Je dobře, že se na klubové úrovni ukázalo, že můžeme konkurovat velice silným mužstvům. To je určitě základ. Uvidíme, jestli to dokážeme přenést i do národního mužstva," přemítá Vrba.

„Jsem rád, že se daří Daridovi i jiným hráčům. Pokud někdo má úspěšnou sezónu v klubu, většinou si formu přenáší i do národního mužstva," dodává kouč.

Dnešní duel se Skotskem mají sparťani na své domácí letenské půdě. Začíná se v 20:45, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: