Hlavní obsah

Zlatan mu gól nedal, oslavenec Vaclík má Ibrahimovicův skalp

Stockholm

Co víc si mohl přát! Na oslavu 27. narozenin jen tak nezapomene. Brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík si ve Švédsku připsal skalp Zlatana Ibrahimovice, který mu nedokázal vstřelit gól. Třemi skvělými zákroky si gólman řekl o cenu pro nejlepšího hráče českého týmu a dal rázně najevo, že v případě absence Petra Čecha je připraven kdykoliv odpovědně zaujmout jeho místo.

Foto: Janerik Henriksson, ČTK/AP

Brankář Tomáš Vaclík drží míč před Švédy Emilem Forsbergem (vlevo) a Zlatanem Ibrahimovicem. Uprostřed přihlíží Tomáš Sivok.

Článek
Fotogalerie

Těšil se od začátku srazu, že si proti hvězdnému Ibrovi zachytá. A před zápasem ho ještě popíchla textová zpráva od Marka Čecha, bývalého parťáka ze Sparty.

„Mára mi psal, že on od Zlatana dostal gól akorát z penalty, takže je teď zvědavý na mě. Rozhodně si cením, že jsem od něj gól nedostal," culil se spokojený Tomáš Vaclík.

Narozeniny měl navíc v den zápasu i Marek Suchý, jeho klubový spoluhráč z Basileje.

„Těšil jsem se moc. A byly to ideální narozeniny, zápas jsem si užil. I s vlastním výkonem jsem docela spokojený."

V jednom ohni

Obránci ho nejednou nechali na holičkách, zachytal si víc než dost. „Tušil jsem, že když má soupeř vpředu Zlatana, tak zápas úplně bez práce nebude. A to se potvrdilo."

Hned na úvod zlikvidoval tutovku právě Ibrahimovicovi. „Když vystihl Sivokovu rozehrávku, míč mu trošku odskočil a měl ho na delší nohu. Snažil jsem se co nejdéle čekat, abych mu to nějak neulehčil. Pak jsem se roztáhl a trefil mě do kolena," oddechl si Vaclík, který celkem zneškodnil tři velké šance Švédů.

Obletovaného kanonýra z Paříže tím pěkně namíchl. „Ke konci bylo cítit, jak moc chce Ibrahimovic rozhodnout. Začal se trošku hecovat se Suchošem, jejich souboje začaly trochu jiskřit. Myslím, že jsme ho jinak moc k ničemu nepustili. Musím však uznat, že jak pohybově, tak technicky i silou byl Zlatan úplně jinde než všichni další hráči na hřišti," poukázal Vaclík.

Hledali se, až se našli

Jako nejlepší český hráč dostal plaketu, kterou si dobře schová. Bude mu navždy připomínat, jak s o rok starším parťákem Suchým dostali ve Stockholmu od mužstva dort a pak se fotbalově rozšoupli pod zataženou střechou moderní Friends Areny.

„Kluci nám i zazpívali. Dělají si z nás srandu, že jsme se tak dlouho hledali, až jsme se našli. Narozeniny máme ve stejný den, hrajeme ve stejném klubu a máme k sobě velice blízko, protože jsme povahově stejní," zhodnotil Vaclík vydařenou party.

Reklama

Související témata: