Hlavní obsah

Prémie vypsal Pelta i na finále. Dalším experimentům se meze nekladou, láká hráče

Praha

V šestadevadesátém zažíval jako vedoucí mužstva tažení české reprezentace do londýnského Wembley, takže po dvaceti letech by si rád prožil podobný příběh znovu. Anebo alespoň ten čtyři roky starý z Polska, kdy fotbalisté vyhráli na evropském šampionátu svou skupinu a dostali se do čtvrtfinále. „Tentokrát jsme sice ve Francii nalosováni do skupiny smrti, ale mužstvo má tvář, kvalitu i hlad na to, aby se z ní dostalo,“ doufá první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že na vrcholu blaha bude na evropském šampionátu potřetí.

Foto: Jan Tauber

Předseda FAČR Miroslav Pelta (uprostřed) během postupových oslav.

Článek

Není to jen zbožné přání? Nenaladily vás výhry v přípravě nad Maltou a Ruskem až přespříliš?

Proč? Jsme srovnatelní s ostatními mužstvy ve skupině. Se Španěly, Chorvaty i Turky. Když se nám budou vyhýbat zranění, můžeme to dokázat.

To jste řekl trenérovi i hráčům? Tak zní předsedovo šampionátové zadání?

Prvním cílem byl postup z kvalifikace, teď přichází nadstavba, na jejímž konci bych byl rád, abychom po skončení bojů ve skupině měli podobně příjemné starosti jako v Polsku a rychle hledali nové ubytování. Na osmifinále, třeba i na čtvrtfinále.

Vy jste prostě nenapravitelný optimista...

Ale nikoli optimista naparovačný. Když jsem třeba po losování kvalifikace o EURO slyšel trenéra Nizozemců, jemuž nebyl žádný soupeř dost dobrý a ani my mu nestáli za řeč, říkal jsem si: Hochu, to je začátek konce. A také že byl. Já soupeře respektuju, ale opakuju, že na ně naše mužstvo má. Vždyť i zmiňované Holanďany jsme v kvalifikaci dvakrát porazili a nechali je za sebou.

Postup ze skupiny by pro vás znamenal, že budete muset sáhnout ještě hlouběji do asociační kasy...

Sahal bych klidně a rád.

Takže byste i na prémiích přihodil?

Zatím jsme se s mužstvem dohodli na prémiovém řádu od skupiny až po finále. Připadne mu třicet procent z toho, co na šampionátu vyděláme.

Jenže vy budete bydlet s hráči v Tours v jednom hotelu a jak je o vás známo, máte pro ně slabost, a když bude zapotřebí větší motivace, klidně něco přihodíte...

Samo sebou že s mančaftem budu, protože chci být jeho součástí. To je pro mě přednější, než nějaké společenské vysedávání.

Když tedy po postupu ze skupiny hráči přijdou a budou chtít, aby za nimi přiletěly do Francie manželky či přítelkyně, jako tomu bylo třeba právě ve vzpomínané Anglii, určitě nebudete nic namítat...

Už jsme hráče i členy realizačního týmu odměnili tím, že jsme vzali jejich manželky a děti na soustředění do Rakouska, což všichni do jednoho kvitovali. Ve Francii bude záležet na atmosféře a trenérově vůli. Experimentům se meze nekladou. Zvláště, pokud zkasírujeme inkaso za postup.

Reklama