Hlavní obsah

Hrát se Španěly otevřený fotbal, dopadneme hůř, tvrdí Čech

Toulouse

Několikrát český tým v pondělní bitvě se Španěly podržel. Petr Čech znovu potvrdil, že patří k nejlepším gólmanům planety. „Škoda ztracené remízy. Rozhodla ale jejich obrovská kvalita,“ přiznal po prohře 0:1.

Foto: Albert Gea, Reuters

Takhle Petr Čech lapil v první půli střelu Alvara Moraty (vpravo) z bezprostřední blízkosti.

Článek
Fotogalerie

S tím, že zápas se Španěly bude hodně obtížný, se počítalo. Naplnil v tomto ohledu očekávání?

Byl ohromně těžký. Španělé nás chvílemi dostali pod veliký tlak a museli jsme bránit všemi silami. Odvedli jsme výkon na hranici našich možností. Vždyť jsme s nimi šestaosmdesát minut drželi čisté konto. Nebyli jsme daleko od toho, abychom s nimi uhráli remízu. Španělé jsou ale tým, který se opírá o velké individuality a obrovskou kvalitu. A ta nakonec rozhodla. Na malém prostoru si dokáží vytvořit přečíslení a šance. Jedna ze skvělých Iniestových přihrávek pak našla Piquého, a ten nezaváhal.

Chytil jste několik šancí. Při které vám bylo nejhůře?

Vybrat jednu dost dobře nejde. Třeba při závarech, kdy se míč odráží mezi hráči, a brankář toho moc nevidí, se může balón dostat kamkoliv. Při jejich šancích jsem si dobře přečetl situaci a tím jsem si to sám ulehčil.

Španělé s respektem hovořili o kvalitní české obraně. Jak těžká byla z vašeho pohledu její organizace?

S nimi musíte být pořád na pozoru. Je jedno, jestli je bráníte v hlubokém bloku nebo výš. Oni si ty přesilové situace vždycky dokáží vytvořit a míči za obranu hrozili v každém okamžiku. My jsme nechtěli bránit takhle hluboko, ale oni nás k tomu prostě donutili. Dařilo se nám jejich akce eliminovat s vypětím všech sil hlavně tím, že jsme dodržovali svoji taktiku a dobře se vzájemně doplňovali. Snažili jsme se neodkrývat prostory. Bohužel se jim nakonec podařilo jednu skulinu najít a toho využili. V samém závěru jsme měli šanci na vyrovnání, škoda, že se Vláďovi Daridovi nepodařilo lépe zamířit.

Hodně práce před vámi odvedli stopeři Hubník se Sivokem...

Oba hráli výborně, dobře se doplňovali, hodně míčů zblokovali. Ale dozadu hráli dobře všichni hráči, třeba Láďa Krejčí se vrátil a zabránil jejich obrovské šanci. Z druhé strany to byl Theo Gebre Selassie. Výborní byli i krajní obránci, a když bylo třeba, i Tomáš Rosický odvracel míče v našem vápně. Solidarita všech hráčů byla úžasná. Týmový duch zafungoval, i díky tomu jsme vydrželi tak dlouho. Ale prohra 0:1 rozhodně není ostudou.

Gól padl tři minuty před koncem, k bodu už bylo hodně blízko. Mrzí to víc, kdyby Španělé skórovali hned v úvodu zápasu?

Z pohledu výsledku v tom rozdíl není. Tři body mají Španělé, my žádný. Kdybychom inkasovali třeba v patnácté minutě, oni by se víc uklidnili. Neměli by se kam hnát. My bychom museli hru víc otevřít. Byl by to jiný zápas. Dobré je, že jsme ještě za nerozhodného stavu měli dvě tři pološance, kdy chybělo málo a mohli jsme i vést. Chybělo trochu štěstí...

Nebylo by lepší hrát odvážnější, otevřenější fotbal?

Tak to vůbec ne. Hrát s nimi otevřený zápas od začátku by rozhodně nebylo dobře. Dopadli bychom mnohem hůř.

Dokáže vám tak dobrý výkon zvednout sebevědomí?

Věděl jsem, že na utkání jsem dobře připravený. V kariéře už jsem odehrál hodně takových těžkých zápasů s kvalitními týmy na takto vysoké úrovni. Soustředil jsem se na svůj výkon a snažil se týmu co nejvíc pomoci. Samozřejmě jsem zklamaný jako všichni, že to nakonec k bodu nevedlo.

V závěru utkání chyběly viditelně síly. Mohl být i tohle důvod inkasované branky?

Opravdu jsme toho bez míče naběhali hodně. Hlídání náběhů, neustálé posouvání obranné linie i snaha o brejky stály skutečně hodně sil. Střídali jsme tak, abychom si pomohli. Bohužel šestaosmdesát minut to fungovalo, byť na samé hranici, ale pak přišel ten jeden okamžik a nemáme nic.

Co si lze vzít ze zápasu pozitivního?

Především to, že jsme schopní hrát dobře i s tak silnými soupeři, jako jsou Španělé, a umíme je potrápit. Do utkání s Chorvaty můžeme jít se zdravým sebevědomím.

Mrzí ztráta bodu hodně z pohledu postupové matematiky?

To víte, že s bodem by naše situace byla lepší. Na druhou stranu sám o sobě by nic neřešil. Máme dva zápasy na to, abychom uhráli alespoň tři nebo čtyři body a měli šanci postoupit.

Reklama

Související témata: