Hlavní obsah

Fotbalový šéf Hašek věří: Charakter nás dovede na olympiádu

Osobně povzbuzoval české fotbalisty do 21 let v jejich bitvě o semifinále s Anglií (2:1) na mistrovství Evropy v dánském Viborgu. Předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek byl z úspěchu svěřenců trenéra Jakuba Dovalila nadšený. „Kluci splnili první cíl v podobě postupu ze skupiny. Věřím, že udělají i druhý krok a kvalifikují se na olympiádu,“ prohlásil s vidinou středečního semifinále v Herningu se Švýcarskem (21 hodin).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úsměv šéfa fotbalového svazu Ivana Haška.

Článek

Český tým bude ve středu bojovat proti Švýcarsku o možnost hrát finále ME, které by garantovalo start na OH v Londýně 2012, kam z turnaje v Dánsku postoupí tři nejlepší. Co by pro český fotbal znamenal start pod pěti kruhy?

Nejde o čistě fotbalovou akci, ale nabízí se obrovská možnost, jak představit a prezentovat Českou republiku celému světu. Cítil jsem z kluků, že olympijské hry jsou jejich snem. Mohou jej naplnit. Věřím jim. Pokud budou hrát jako dosud a rvát se do poslední vteřiny každého zápasu, mají velkou naději. Jejich úspěch by znamenal obrovskou propagaci našeho fotbalu ve světě.

Zvedla by se účastí v Londýně prestiž českého fotbalu?

Nepochybně. Je nesmírně obtížné se na olympijské hry dostat. Řekl bych, že složitější než později na nich uspět. Kvalifikační síť je velmi složitá. Vždyť Evropa bude mít na turnaji kromě pořádajícího týmu jen další tři zástupce. A vezmeme-li v potaz, která mužstva se vůbec nedostala na mistrovství Evropy, šlo by o ohromnou reklamu.

Má podle vás český tým šanci v posledních dvou zápasech dánského mistrovství uspět a do Londýna postoupit?

Nepochybně. Současné mužstvo je z mého pohledu turnajové. Mohlo by uspět. Ale Švýcarsko udělalo v mládežnických kategoriích v posledních letech obrovský vzestup. Vyhrálo mistrovství světa hráčů do sedmnácti let. Není na místě soupeře podceňovat.

Jak jste vlastně na tribuně stadiónu ve Viborgu prožíval souboj s Anglií, který nám zajistil místo do semifinále?

Měl jsem obrovskou radost. Kluci splnili první cíl v podobě postupu ze skupiny. Současné mužstvo má charakter. Líbí se mi, že kluci hrají jeden pro jednoho. Na míči jsme o trochu slabší než soupeř, který má individuální techniku lepší, ale zase umíme tento nedostatek nahradit jinými dovednostmi. Jednou z hlavních předností je kolektivní pojetí a zodpovědné bránění všech hráčů.

Kdo na vás v souboji s Angličany nejvíce zapůsobil?

Marcel Gecov! Při vyrovnávacím gólu na jedna jedna odvedl ohromnou práci. Jde sice o defenzivního záložníka, ale situaci připravil a řešil skvěle.

Reklama