Hlavní obsah

Carlos Alberto: Owen by mohl Beckhamovi leda leštit kopačky

PRAHA

Fotbalová kvalifikační středa znovu vzedmula v Evropě hladinu adrenalinu a emocí. Na francouzského gólmana Bartheze v Tel Avivu celý zápas bučeli, v Aténách spolu nemluvili trenéři obou soupeřů a anglický útočník Michael Owen si z úst brazilského mistra světa Carlose Alberta vyslechl zřejmě nejtvrdší kritiku svého fotbalového života.

Článek

Trenéra Ázerbájdžánu namíchlo, co si před zápasem s Anglií přečetl v novinách. Poté, co tým z postsovětské republiky dostal v Polsku osm gólů, se někteří hráči Albionu nechali unést pocitem, že kanonádu zopakují. Nakonec ale byli rádi za dva góly.

Owen před zápasem podle Carlose Alberta novinářům řekl, že nastřílí nejméně pět gólů, čímž kapitána brazilských mistrů světa z roku 1970 rozlítil. "Kdo to je Michael Owen? Že hraje za Real Madrid? Leda sedí na lavičce, mohl by Beckhamovi čistit kopačky. Dnes se netrefil, pan Eriksson by ho měl naučit respektovat soupeře. Ať si vyčistí jazyk," rozhorlil se kouč.

Owen se jeho slovům divil. "O pěti gólech jsem nikdy nemluvil, tak arogantní k soupeři bych nebyl. Můj výkon klidně kritizovat mohl, za Anglii už jsem odehrál lepší zápasy," řekl útočník, kterého bránil i kouč Sven Göran Eriksson. "To není jeho styl. Asi řekl, že doufá, že nastřílí hodně gólů. Ale pět, to se mi nezdá," uvedl Švéd. Owen zahodil tři jasné šance a dostal žlutou kartu, kvůli níž vynechá příští zápas ve Walesu. Eriksson pak raději stáhl Rooneyho, aby se mu nepřihodilo to samé.

Nespokojený Van Basten

Nizozemci prožili poklidný večer. S Arménií se vypořádali za půl hodiny a pak se snažili na kluzkém trávníku už jen nezranit. Možná se šetřili až moc, kouč Marco van Basten nebyl s jejich výkonem spokojený. "Dobře jsme začali, ale po rychlém gólu jsme hráli bídně. Měli jsme málo prostoru a neprosadili jsme se. To musíme zlepšit," vyzval kouč.

Zápas měl několik paralel se sobotní výhrou v Rumunsku. Při ní otevřel skóre Cocu po 38 vteřinách, ve středu stejný hráč nahrál Castelenovi na gól po necelých 180 sekundách. V Bukurešti musel odstoupit Robben, v Eindhovenu Boulahrouz, který si natáhl sval. Dojemný večer na stadionu Phillips prožil Van Nistelrooij, jenž oblékal dres tamního PSV, než odešel do Manchesteru. A na dobře známém hřišti dal první branku po dlouhé zdravotní pauze.

Nejmladší španělský debutant

Zpytovat svědomí může Mateja Kežman, jenž před zápasem nabádal srbské reprezentanty, ať na Španěly vtrhnou se stejnou vervou jako nedávno Chelsea na Barcelonu, ale sám zůstal vlažný. Když jej Miloševič poslal samotného na branku, vystřelil jen do tyče. Španělé měli víc možností, ale vedli si stejně. "Bezbranková remíza je fér," řekl španělský kouč Luis Aragoňes.

V základní sestavě udělal dva překvapivé tahy. Raúla nechal jen na lavičce a na hřiště jej poslal až po přestávce místo De la Peni. Naopak od začátku vyslal na trávník stopera Ramose, který oslavil reprezentační premiérou 19. narozeniny. Ramos se tak stal nejmladším španělským debutantem za posledních 63 let. Pro Raúla to bylo od jeho prvního startu v roce 1996 teprve podruhé, co jej trenér posadil v reprezentaci na lavičku.

Scolari smekl před Slováky

Výhru zvenku nepřivezli ani španělští sousedé z Portugalska. Alespoň bod vynesl vicemistrům Evropy tah jejich kouče Luise Felipe Scolariho, který vyšel už ve čtvrtfinále evropského šampionátu s Anglií. Brazilec poslal na hřiště místo Paulety Héldera, jenž i tentokrát vsítil důležitý gól na 1:1.

Scolari, kouč úřadujících mistrů světa, před týmem Dušana Galise smekl. "Slováci ukázali, jak jsou silní. Bude těžké se od nich ve skupině odpoutat," řekl. Jeho slova se na Slovensku, které po rozpadu federace v roce 1993 stále čeká na premiérovou účast na velkém turnaji, musela poslouchat jako rajská hudba.

Zvlášť když přímo do Německa nepostupují jen vítězové skupin, ale i dva nejlepší týmy ze druhých míst. Těmi jsou po polovině odehrané kvalifikace Česká republika a Polsko, Slováci jsou těsně za nimi s bodovým odstupem.

Na Bartheze Izraelci bučeli

Jediným týmem, který v kvalifikaci neinkasoval, zůstalo po středečních duelech Srbsko a Černá Hora. Jako předposlední padla francouzská obrana. Ale izraelskému kouči Avrahamu Grantovi to nestačilo, myslel na tři body. "Remizovat s Francií a být nespokojený, to je úspěch sám o sobě," řekl Grant s nadhledem.

Podobný klid chyběl fanouškům. Ti na vyprodaném stadionu bučeli, když hrála francouzská hymna a pak celý zápas na gólmana Bartheze. Ten si je rozhněval minulý týden, když prohlásil, že se do Izraele bojí. "Fabienovi bučení jen pomohlo. Je to soutěživý typ," řekl trenér Raymond Domenech. Zřejmě neviděl, jak gólman v závěru vyrazil lehký centr přímo na Badirovu hlavu a připravil Francii o tři body. "Modří" znovu zůstali daleko za pověstí týmu, kterému v žebříčku FIFA patří druhé místo.

Rehhagelova satisfakce

Zato Řekové pomalu získávají zpět půdu pod nohama. Mistři Evropy vyhráli počtvrté za sebou, tentokrát oplatili Albánii potupnou prohru v loňského léta. A jejich kouč Otto Rehhagel se konečně dočkal úspěchu proti krajanovi Hansi Petru Briegelovi, s nímž se od 80. let, kdy jej trénoval v Kaiserslauternu, nenávidí. Zatímco Rehhagel všechny otázky týkající se albánského kouče odbyl, Briegel s úšklebkem řekl, že si oba podali ruce.

Reklama