Hlavní obsah

Norové berou zápas s Čechy jako skvělou zkušenost

OSLO

Norští reprezentanti složili poklonu svým českým soupeřům a na internetových stránkách UEFA v pondělí prohlásili, že hrát proti takovým fotbalistům, jako je Pavel Nedvěd, je pro ně velká zkušenost. Jedním dechem však dodali, že by své mnohem zkušenější protivníky v baráži o mistrovství světa rádi vyřadili.

Článek

Mezi oběma mužstvy je právě ve zkušenostech obrovský rozdíl. Zatímco domácí tým měl v sobotu v Oslu průměr 27 mezistátních utkání na hráče, čeští fotbalisté jich v průměru odehráli 47. Většina z nich navíc hraje ve špičkových klubech a má v nohách těžké zápasy v evropských pohárech.

Jednadvacetiletý záložník z Kristiandandu Kristofer Hästad se něčím takovým pochlubit nemůže, a tak pro něj zápas proti Nedvědovi byl velkým svátkem. Právě majitel Zlatého míče Nedvěd byl na trávníku v Oslu jeho nejčastějším protihráčem a přestože se mu návrat do reprezentace vydařil, nevyznělo srovnání pro norského mladíka nijak tragicky.

Experti z internetové stránky UEFA si všimli, že Hästad Nedvědovi pořádně ztrpčoval život a že záložník Juventusu si dokonce v souboji s ním musel pomoci faulem, za který dostal žlutou kartu. I Hästad byl sám se sebou spokojen. "Nedvěd je jedním z nejlepších hráčů v Evropě, a tak jsem rád, že jsem s ním pár soubojů vyhrál. My hrajeme jen norskou ligu, ale myslím, že jsme to docela zvládli, i když nikdy nejsme spokojeni, když nevyhrajeme," řekl Hästed.

Jen o pár měsíců starší Christian Grindheim měl v sobotu proti sobě další dlouholetou oporu Tomáše Galáska. V reprezentaci hrál teprve pošesté, zatímco jeho český protějšek už má na dosah padesátku mezistátních zápasů. "Umí výborně číst hru a skvěle přebírá přihrávky. Galásek, Nedvěd a Poborský jsou výborní hráči a je to radost hrát proti takovým fotbalistům. Každý takový zápas má pro nás velkou cenu," řekl Grindheim.

On i Hästad dostali pochvalu i od svých zkušenějších spoluhráčů. "Měli jsme uprostřed zálohy dva mladíky a vedli si dobře. Vybojovali hodně míčů, ale bylo to, jako bychom naráželi na zeď," řekl Morten Garmst Pedersen, hrající anglickou ligu v Blackburnu. Dodal, že před odvetou není nic ztraceno. "Stačí dát v Praze gól a jsme zpátky. Těším se na to, ve fotbale už se stala větší překvapení," řekl Pedersen.

Reklama

Související témata: