Hlavní obsah

Riise: Když postoupíme, budeme hrdinové

PRAHA

S odhodláním přiletěli do České republiky norští fotbalisté. Ti sice prohráli úvodní zápas baráže o mistrovství světa 2006 v Oslu 0:1, před odvetou jsou ale stále optimističtí. V postup věří i hráč Liverpoolu John Arne Riise, který se v rozhovoru pro deník Právo mimojiné na dálku omlouvá Tomáši Rosickému za zranění.

Článek

Jste před odvetou optimista?

Jako každý z našeho týmu věřím, že vyhrajeme. Všichni víme, o co jde, ale stojí proti nám velmi dobrý soupeř. K postupu musíme dát dva góly, hrát zodpovědně vzadu.

Jak vidíte procentuálně vaše šance?

Češi zvítězili u nás, teď hrají doma, takže jsou v mírné výhodě. Asi nikdo nečeká, že bychom tady vyhráli, můžeme jít do zápasu uvolněně. Když nevyhrajeme, nedá se nic dělat, ale pokud ano a postoupíme, budeme doma všichni hrdinové.

Statistiky vám nahrávají do karet, venku hrajete lépe...

Doufám. V kvalifikaci jsme venku hráli velmi dobře, ale ve středu nastoupíme proti týmu, který dává dost gólů, je silný v ofenzívě. Musíme věřit, že uspějeme.

Těšíte se na kvalitní trávník?

Vypadá velmi dobře, fotbalu to určitě prospěje. Bude to oboustranně daleko lepší zápas, více útočnější. My taky umíme hrát daleko lépe než v první zápase. Přál bych si, aby po 180 minutách baráže slavilo postup Norsko.

Jsou Češi silnější s návratem Nedvěda?

Hráč jako Nedvěd by byl důležitý pro každý tým. Je to velmi dobrý fotbalista, ale hra Čechů není jen o Nedvědovi - jsou tu další: Baroš, Šmicer, Rosický nebo Poborský. Víme o kvalitách všech hráčů.

Víte, že vaše střela v sobotním zápase zranila Rosického?

Opravdu? To jsem vůbec netušil. Nebude hrát?

Snad ano, ale ještě v pondělí vůbec netrénoval...

Tak to se na dálku omlouvám.

Připravovali jste se na penalty?

Ne, chceme vyhrát bez penalt. To už je šílená loterie.

V baráži o mistrovství Evropy 2004 jste vypadli se Španělskem. Vzpomínáte na to?

Španělé byli dobrý tým, ale Češi jsou velmi, velmi dobří. Je to třetí mužstvo světa podle žebříčku. Vím, že Česko dlouho nehrálo na mistrovství světa, ale my tam chceme taky.

Těšíte se na svého bývalého spoluhráče z Liverpoolu Vladimíra Šmicra?

Vladi je kamarád, ale na hřišti to asi znát nebude, každý hrajeme za jiný tým.

Mluvil jste s ním po příletu do Prahy?

Dal nám gól, tak jsme se spolu nebavili (smích)... Nebyl jsem z toho tak překvapen, ale šokovalo mě, že ho vstřelil hlavou. To se mu v Liverpoolu snad nikdy nepovedlo... Ale ve středu večer určitě pohovoříme a vyměníme si dres. Vždycky jsem ho měl rád, byl to hrdina finále Ligy mistrů, dal gól, penaltu, hodně nám pomohl.

Chybí vám po odchodu do Bordeaux?

Ztratili jsme dobrého kluka. Pořád se smál, dělal legraci a taky nás učil češtinu.

Můžete říci nějaká česká slova?

Pí..., vole. Já vím, že jsou sprostá, ale na tréninku jsme to slyšeli pořád. Vždyť u nás hrál také Patrik Berger nebo Milan Baroš. Každý z Liverpoolu je umí.

Reklama

Související témata: