Hlavní obsah

Fotbalisté nebudou proti Kostarice opět kompletní

JABLONEC

Do odjezdu fotbalové reprezentace na mistrovství světa zbývá už pouze týden, ale české hráče čekají ještě dva přípravné zápasy na domácí půdě. První se uskuteční v úterý v Jablonci, kde fotbalisté soubojem s Kostarikou pokřtí zrekonstruovaný šestitisícový stadion na Střelnici. Stejně jako v pátečním utkání se Saúdskou Arábií se v něm národní tým nepředstaví kompletní.

Článek

Reprezentace se přesunula ze soustředění v rakouském Seefeldu do Prahy až v pondělí dopoledne a hned z ruzyňského letiště vyrazila do Jablonce. Výprava však nebyla kompletní, v autobusu chyběli Tomášové Rosický a Galásek.

"Vyrazili okamžitě do střešovické nemocnice, kde absolvovali důkladné vyšetření," řekl mluvčí mužstva Lukáš Tuček. Trenér Karel Brückner ale po příjezdu do Jablonce dostal příznivé informace. "Byla to docela úleva," uvedl kouč po telefonátu od lékaře Jiřího Fouska, který hráče doprovázel.

Návrat Rosického na hřiště se dá předpokládat velmi brzy. V úterý ale určitě nenastoupí, stejně jako Galásek, u něhož se potvrdilo podezření na natažení vnitřních kolenních vazů.

Koller by měl být konečně k dispozici

Zranění ale podle trenéra k fotbalu patří. "Pokud bychom byli v opačné situaci, pokládal bych to za opačný extrém. Máme k dispozici 24 hráčů a každý z nich musí dokázat své právo reprezentovat," prohlásil Brückner.

Trenér musí stále oželet také Vladimíra Šmicra, ale poprvé od loňského zářijového utkání s Arménií dostane možnost ověřit formu uzdraveného Jana Kollera. "Mám velkou chuť do hry. V neděli jsem poprvé trénoval, a když nenastane nic zvláštního, budu na zítřek připraven," uvedl reprezentační útočník.

Není vyloučeno, že kolem Kollera poskládá kouč tým jinak než v pátek v Innsbrucku. Už během soustředění v Seefeldu Brückner naznačil, že chce výraznějším způsobem prostřídat všechny hráče, které má v nominaci. V pondělí dal najevo, že do zápasu nepošle ideální tým. "Musíme rozložit síly, na poločas se dostane na trávník i Libor Sionko," uvedl trenér, který prý na rozdíl od pátečního duelu využije všech šesti střídání.

Soupeř nastoupí v ideálním složení

Soupeř podle něho není slabým protivníkem, bez ohledu na nedělní vysokou prohru 0:4 na Ukrajině. "Včera jsme sledoval kvalifikační souboj Kostariky s USA, v němž náš nejbližší soupeř vyhrál 3:0. Nemám pocit, že jde o slabého soupeře; je silný dopředu, hráči jsou výbušní a dynamičtí," řekl kouč, který si stačil ještě před tréninkem prohlédnout interiéry jabloneckého stadionu. "První cenová skupina, víc není třeba dodávat," prohodil uznale.

Soupeřem českých fotbalistů bude šestadvacátý tým světa. Kostarika se sice probojovala na šampionát podruhé za sebou, ale velké nebezpečí podle svých výsledků nepředstavuje. Naposledy v neděli odpoledne prohrála 0:4 s Ukrajinou a letos už podlehla například i Íránu.

Trenér Alexandre Guimaraes ale nepřikládá dosavadním výsledkům velkou váhu a věří prý, že do startu turnaje bude vše v pořádku. Dá se očekávat, že v Jablonci nastoupí ideální jedenáctka, kterou vyšle kouč do prvního utkání na turnaji, jímž bude 9. června zápas zahajovací zápas šampionátu proti Německu.

"Zápas s českými fotbalisty bude pro tento duel velkou a vhodnou zkouškou," řekl po odpoledním příletu do Prahy novinářům sedmačtyřicetiletý kouč.

Předpokládané sestavy:
Česká republika: Kinský - Jiránek, Kováč, Ujfaluši, Mareš - Poborský, Plašil, Polák, Heinz - Koller, Štajner.
Kostarika: Mesén - Drummond, Marín, Walace, González - Fonseca, Centeno, Solis, Sequeira - Wanchope, Gómez.

Reklama

Související témata: