Hlavní obsah

Čech: Nestačí si jen užívat, chceme úspěch

WESTERBURG

Petra Čecha už naplno pohltila atmosféra světového šampionátu, na kterou se dlouhé týdny tolik těšil. Hvězda londýnské Chelsea ale do Německa nepřijela jen na bezstarostný výlet a jen s postupem mezi světovou elitu se spokojit nehodlá. Čech touží do své sbírky úspěchů přidat další klenot, základním cílem je pro něj postup ze základní skupiny.

Článek

"Na mistrovství si nestačí jen užívat tu atmosféru okolo, přijeli jsme sem udělat dobrý výsledek a chceme dojít co možná nejdál. Neříkám, že mistrovství světa vyhrajeme, ale určitě se o to pokusíme," řekl Čech na dnešním setkání s novináři ve Westerburgu. Čtyřiadvacetiletý gólman už s jednadvacítkou před čtyřmi lety vyhrál mistrovství Evropy, na seniorském Euru předloni v Portugalsku Čech a spol. došli až do semifinále. "Ale na mistrovství světa jsme čekali 16 let, proto se budeme rvát o to, abychom se dostali aspoň do osmifinále. Potom se uvidí," dodal Čech.

V Německu z Čecha sálá zdravé odhodlání, byť není nijak velkohubý. "Náš trenér říkal, že by vrchol tohoto mužstva měl přijít právě na světovém šampionátu v Německu, takže se snad nemýlil. Ten mezistupeň na Euru v Portugalsku se nám povedl výborně, snad na to tady navážeme," uvažovala česká gólmanská jednička.

Nedávno Čecha zaskočil dotaz jednoho zahraničního žurnalisty. Ten se jej ptal, jestli Češi nemají na mistrovství už přestárlý tým. Pouze Trinidad a Tobago má na šampionátu vyšší věkový průměr. Čech ale v tomhle problém rozhodně nevidí. "Podívejte se, jak běhá třeba Pavel Nedvěd, a řekněte mi, jestli vám přijde starý. Máme sice druhý nejstarší tým na turnaji, ale fyzicky jsme na tom výborně, což se potvrdilo třeba i v baráži. A navíc nám hodně pomohou i naše zkušenosti," prohlásil Čech.

Se špatnými zprávami je dopředu smířený

Dobrý vstup do turnaje, to je podle Čecha jedna ze základních podmínek možného úspěchu. Čech připomíná předloňské mistrovství Evropy, kde tým kouče Brücknera měl po prvních dvou zápasech jako první tým na Euru jistý postup ze základní skupiny. "Když do toho vstoupíme dobře i v Německu, můžem také jít daleko," přál si Čech. "Proto prvnímu zápasu proti USA přikládáme tak velký význam," podotkl odchovanec plzeňského fotbalu, kterého v lednu Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků vyhlásila nejlepším gólmanem světa.

Čtyři dny před vstupem do šampionátu si Čech přeje jediné: aby český tým přestala kosit zranění. Poraněný sval na mistrovství vůbec nepustil záložníka Vladimíra Šmicra, natažená šlacha na noze trápí útočníka Milana Baroše, z dnešního tréninku odkulhal s naraženým kolenem i Pavel Nedvěd.

Čech je prý už se špatnými zprávami dopředu smířený. "Už si sám pro sebe říkám, že to snad není ani pravda. Už jsem se dostal do stavu, kdy si s tím ani nelámu hlavu. Vždyť celou přípravu má někdo problémy," řekl Čech.

"Už v kvalifikaci to bylo složité, ale zase jsme si ověřili, že to v případě výpadků dokážeme nahradit stejně kvalitně někým jiným," dodal Čech, kterého zase trápí podvrtnutý kloub na palci u levé ruky. Jeho účast v prvním utkání ale prý není v žádném případě ohrožena. "Postupně se to zlepšuje, děláme malé krůčky dopředu. Stoprocentně hrát budu," ujistil Čech.

Reklama