Hlavní obsah

Francouzský tisk: Itálie pohřbila Nedvědovu generaci

PAŘÍŽ

Itálie ve čtvrtečním zápase na mistrovství světa ve fotbale proti České republice potvrdila své taktické umění a disciplínu. Vítězstvím 2:0 zároveň "pohřbila" úspěšnou generaci české reprezentace v čele s držitelem Zlatého míče Pavlem Nedvědem. Po vyřazení Česka ze šampionátu v základní skupině to dnes píše francouzský tisk.

Článek

"Squadra se kvalifikovala do osmifinále v zápase proti Čechům a pohřbila Nedvědovu generaci," píše na svých internetových stránkách deník Libération. V souvislosti s nedostatkem českých útočníků tváří v tvář pevné italské obraně poznamenává, že "je trošku utopické podpálit hasičárnu". "Jsou dny, kdy se nic nedaří. Včera měli takový den Češi," píše Libération.

Podle listu bylo možné si o přestávce za stavu 0:1 představit Brücknerovy muže, jak si v šatně pohvizdují, aby zahnali zklamání, a žertují: "Hele, kdybychom zítra zkusili vylézt na Everest v žabkách, tak by to bylo určitě jednodušší, než se dostat do osmifinále."

Libération vyzdvihuje výkon Nedvěda, který byl bezchybný "ve svém bezpochyby posledním zápase s týmem, který byl strojem na výrobu jedné z nejpěknějších her tohoto desetiletí". Tato mašina "ale začala rezavět a všude skřípat. A pak začalo do lodi zatékat," píše deník. Podle něj je nicméně škoda, že česká reprezentace ztroskotala už v hamburském přístavu.

Zápas podle italského scénáře

Deník Le Monde píše, že zápas se odehrával podle italského scénáře. Na začátku hry byli jednoznačně lepší Češi, Italové však zachovali klid. "Itálie ukázala svůj realismus proti krásné hře a útočnému romantismu svých soupeřů," napsal Le Monde. České nadšení podle něj otupil italský gól a Češi se musí smířit s nemilým překvapením: semifinalista posledního Eura opouští šampionát mnohem dříve, než se čekalo.

"Squadra Azzurra v této napjaté partii znovu předvedla svou taktickou kulturu a své zkušenosti trojnásobného mistra světa," soudí sportovní deník L´Équipe. Podle něj problémy českého týmu, obzvláště pak v útoku, odhalila už prohra s Ghanou a zápas s Itálií je jen potvrdil.

Reklama

Související témata: