Hlavní obsah

Samba přehlušila ghanské bubínky

DORTMUND

Rytmem brazilské samby a ghanských bubínků zněl už z pondělí na úterý Dortmund a vše ještě zesílilo v úterý. Ve městě a zejména kolem Vestfálského stadiónu převládala kanárková žluť brazilských dresů. Veliké klobouky ve žluté a zelené, pestré čepice a především dresy s číslem 10. Ronaldinho je teď brazilským bohem číslo jedna.

Článek

Žlutá láva se valila ulicemi a pěšinkami a protekla i Vestfálskou halou, kde byl Fan Fest, na němž zněla, a to i živě, samba. Jen místo caipirinhi se pila cola a místní pivo, které má k plzeňskému daleko, jako výkony Viktorie k Borussii. To však nemohlo brazilským fanouškům pokazit náladu. Když jim někdo z tábora soupeře ukázal, že na šampionátu Jihoameričané končí, vyprovodili ho smíchem. Z "brazilských" stánků doslova mizela trička a velmi chabé a skutečným dresům velmi vzdálené repliky. U ghanského stánku bylo pusto.

Hloučky Ghaňanů sice nebyly tak viditelné - kvůli vízům a finanční nedostupnosti jich dorazilo málo -zato byly slyšet.

Vášeň rozpalovala čokoládovou kůži

Červeno-žluto-zelená vlajka s černou hvězdou uprostřed bylo to jediné, do čeho se zachumlala krasavice, o níž urostlý přítel prohlašoval, že to je ghanská miss. Vůbec jí nevadilo, že je sotva 18 stupňů. Fanouškovská vášeň rozpalovala její čokoládovou kůži.

Dortmund se na úterní osmifinále připravil velice dobře. Brazilské fanoušky nehostil poprvé, oslavovali tu už vítězství ve skupině nad Japonskem. "Na rozdíl od agresivních Poláků jsou tohle tančící a zpívající andílci," říkal s úsměvem šéf pořádkové služby a dortmundských hasičů Dirk Aschenbrenner. "Slaví sice do rána, ale baví se a nic neničí," dodal spokojeně, že 1400 mužů pořádkové služby nemělo s Brazilci problém.

Také z úterý na středu se počítalo s posunutím zavírací hodiny v prostorách pro fanoušky až na půl třetí a hospůdky mohou mít otevřeno do rozbřesku.

Kapičky ve žlutém moři

Z desítek tisíc brazilských fanoušků se dostala na stadión sotva třetina, protože jich odhadem přijelo na osmdesát tisíc. Ti, co neměli vstupenku, se tísnili na náměstích a v prostorách před obřími obrazovkami. Za lístek na zápas se odpoledne nabízely stovky eur, a dokonce i sex... Od začátku šampionátu Dortmund navštívilo přes 400 tisíc fanoušků a jen Fan Campem jich prošlo skoro dvacet tisíc ze čtyřiceti zemí světa.

I v úterý bylo k vidění u Vestfálského stadiónu také několik červených českých dresů. Kapičky ve žlutém moři, připomínající, že v Dortmundu v případě postupu za jistých okolností mohli hrát Nedvěd a spol.

V hledišti dlouho bylo slyšet mohutné "Ghana! Ghana!" Jinak pískot na Brazilce. Zato fanoušci mistrů světa se bavili sambou, kterou předváděly i tanečnice s pavími pery na hlavách a jen v úzkých sukýnkách. A nakonec byli slyšet více. Po závěrečném hvizdu slovenského sudího Michela sílilo ohromující: "Hej Brasil!"

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.