Hlavní obsah

Panenka: Argentinci i Angličané kopali penalty špatně

PRAHA

Ve dvou čtvrtfinálových zápasech na šampionátu došlo až na exekuci pokutových kopů. Vynikli v nich německý brankář Jens Lehmann, který chytil dva Argentincům, a portugalský strážce Ricardo, jenž pro změnu zlikvidoval tři penalty Angličanům. Oba si pak ještě jednou na míč alespoň sáhli.

Článek

Ve fotbale se traduje, že pokutový kop se nedá chytit, ale jen špatně kopnout. Na toto téma jsme si povídali s legendárním střelcem "bělehradské" penalty na ME Antonínem Panenkou a gólmanem Teplic Tomášem Poštulkou, který je vyhlášený jako lapač penalt.

Antonín Panenka jednoznačně hodnotí chycené pokutové kopy ve čtvrtfinále MS jako špatně provedené ze strany exekutorů. "V pátečním rozstřelu to měli němečtí hráči snazší, protože argentinský gólman Franco stál v bráně jako zapíchnuté vidle. Čekal, kam střelec zamíří, jenže honit dobře trefený a tvrdě kopnutý míč už se nedá," řekl Panenka Právu. "Po první penaltě jsem si říkal, že penaltový rozstřel prostě nemůže Argentina vyhrát," dodal.

"Portugalec Ricardo byl v tomto směru také lepší než Angličan Robinson. Velkou chybu udělali Angličané i v tom, jak a kam penalty kopali. Všichni je zahrávali pravou nohou a posílali ke vzdálenější tyči. Přitom je jednodušší střílet k té bližší, protože dráha letu míče se tím zkrátí. Gólman tak dostává od exekutora určitou výhodu, která zvyšuje jeho šance," zdůraznil bývalý reprezentant.

Brankáři mají proti minulosti výhodu

Ve srovnání s penaltami z doby, kde je na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let kopal on, našel ještě jednu výhodu, kterou nyní brankáři mají: "Tenkrát museli stát na místě a čekat. Jakmile se pohnuli a míč neskončil v síti, penalta se opakovala. Dnes se brankáři mohou pohybovat po brankové čáře, takže jejich šance chytit míč, pokud sami míří správným směrem, je větší. Navíc pohyb gólmana je nepříjemný pro střelce. Může ho znervóznit a vnutit mu stranu, kam chce, aby míč směřoval. I přesto však stále platí, že dobře kopnutá penalta se prostě chytit nedá."

Tomáš Poštulka se proslavil chytáním pokutových kopů při finálových zápasech Poháru ČMFS, ale několik jich zlikvidoval i při jiných utkáních. "Nic se nezměnilo. Pohyb po brankové čáře sice může střelce znervóznit, ale dobře mířená rána se stejně nedá chytit. To by musel jít gólman tím směrem nebo dřív risknout stranu, ale pak by to zase nebyla dobře kopnutá penalta," uvedl pro Právo Poštulka.

Recept na chytání pokutových kopů sám prý nemá. "Je to o velkém štěstí. Když jednu chytíte, mohou další střelci znervóznět, protože exekuce penalty je o nervech pro střelce. Brankář jen může, ale nemusí. Určitě ale jsou gólmani, kteří mají určité dispozice, třeba v bleskové reakci, dobrém odrazu a psychice. Zkrátka mají určité předpoklady, že by mohli hůř kopnuté penalty chytit. Možná tyhle vlohy mám, nebo jsem měl prostě velký kus štěstí," dodal Poštulka.

Reklama