Hlavní obsah

Zidane se ve Francii setkal s pochopením, jinde ho odsuzují

PAŘÍŽ

Fotbalista Zinédine Zidane se doma ve Francii setkal po svém středečním vyjádření k incidentu ve finále mistrovství světa s pochopením. V zahraničí mu však média často vyčítají, že se ke svému úderu hlavou do hrudi Itala Marka Materaziho nepostavil s dostatečnou lítostí.

Článek

Bývalý kapitán francouzské reprezentace, pro něhož byl zkrat ve finále poslední akcí ve vrcholovém fotbale, se omluvil především dětem, které se na utkání dívaly. Zároveň však řekl, že nelituje, že bránil svou rodinu proti Italovým urážkám.

Francouzský ministr sportu Jean-Francois Lamour jeho slova ocenil. "Myslím, že Zinédine Zidane řekl, co jsme čekali. Omluvil se, alespoň dětem a učitelům," uvedl k jeho vystoupení v televizní stanici Canal Plus.

Propásnutá šance

Na rozdíl od pondělní kritiky se za fotbalistu tentokrát postavil i sportovní deník l'Équipe. "Tyto rozhovory se Zinédinem Zidanem byly po propásnuté šanci z Berlína pěkným slavnostním způsobem, jak říci sbohem," napsal list v úvodníku.

Pro Zidanovu ztrátu nervů však nadále nemá pochopení francouzský kněz Jean-Marie Petitclerc, který pracuje s dětmi z problematických čtvrtí. "Jak mohl zničit svůj odchod a poskytnout tak špatný příklad všem dětem, které mají samy problémy s kontrolou svého vzteku?" uvedl kněz v deníku Le Figaro.

S ostrou kritikou se Zidane setkal v Itálii, která se po penaltovém rozstřelu radovala ze světového titulu. "Bylo by lepší, kdyby byl zticha," napsal římský list La Repubblica. "Zidane je možná šampión, ale není nic hloupějšího než používat matku, sestru nebo manželku pro omlouvání také hrubosti," dodal.

Alonso oblíbence nezatratil

Španělský list La Vanguardia dokonce požaduje, aby bývalý záložník Realu Madrid přišel o Zlatý míč pro nejlepšího hráče šampionátu. "Zizouovi trvalo tři dny, než se omluvil, a udělal to se vzdorem a bez jakýchkoliv známek lítosti. Jestli mu FIFA neodebere cenu, pak si nemůže stěžovat, když se budou podobně chovat diváci v ochozech," napsal.

Španělský mistr světa formule 1 Fernando Alonso však svého oblíbence nezatratil. "Když něco takového uděláte, je to kvůli tomu, co se stalo před tím. Je to normální reakce," řekl pilot francouzské stáje Renault.

Naopak Ital Jarno Trulli, který se rovněž připravuje na nedělní Velkou cenu Francie, takové pochopení neměl. "Rozumím jeho reakci, ale bohužel mu nemohu odpustit," uvedl.

Reklama