Hlavní obsah

Radova nominace: Na Severní Iry s nováčky Drobným a Slepičkou

PRAHA

Boje o účast na světovém šampionátu mohou začít! Ve čtvrtek nominoval trenér reprezentace Petr Rada hráče pro nadcházející start kvalifikace mistrovství světa 2010. Ve středu 10. září se čeští fotbalisté v Belfastu utkají s výběrem Severního Irska. Nováčky jsou brankář Herthy Berlín Jaroslav Drobný a útočník Sparty Miroslav Slepička.

Článek

V nominaci podle očekávání chybí nejlepší kanonýr reprezentační historie Jan Koller, jehož návrat do národního celku ve středu vyloučil manažer Pavel Paska. "Po rozhovoru s Petrem Radou se Koller rozhodl z rodinných důvodů ukončit reprezentační kariéru,“ řekl televizi Nova Paska. "Udělal jsem maximum proto, aby se Honza vrátil. Převážil rodinný klan, který rozhodl. Do nějakého násilí nechci chodit, Honzovo rozhodnutí je to definitivní," uvedl reprezentační trenér.

Nováčky v reprezentačním výběru jsou útočník Sparty Miroslav Slepička a brankář Herthy Berlín Jaroslav Drobný. "Jarda Drobný je hráč širšího kádru, s nímž bychom chtěli mluvit. Znám se osobně s trenérem Herthy, jenž kvitoval jeho výkony a přístup. Miroslav Slepička ve Spartě podává kvalitní výkony. Je to typ útočníka, který nám vyhovuje," uvedl na adresu obou nováčků na tiskové konferenci Rada.

Po zranění se do národního týmu vrací Libor Sionko, nechybí ani útočník Martin Fenin, kteří v Anglii chyběli. "Sionko měl dlouhodobé zdravotní problémy, dnes by ale měl být připravený k zápasu Poháru UEFA. Mluvil jsem s ním od utkání v Anglii asi sedmkrát, je připravený," těší kouče. 

Kromě Kollera bude Petr Rada v úvodu kvalifikace o postup na MS 2010 v Belfastu samozřejmě nadále postrádat rekonvalescenta Tomáše Rosického.

Modelový zápas s Českými Budějovicemi

Národní celek čeká v kvalifikačním bloku jen jedno utkání, neboť v sobotu 6. září má volný termín. Ten vyplní přípravným zápasem na Strahově proti Českým Budějovicím, aktuálně poslednímu týmu Gambrinus ligy. Severní Iry čeká 6. září úvodní duel kvalifikace, v němž se představí na Slovensku.

V přípravném utkání v Anglii, v němž Češi minulou středu remizovali v Londýně 2:2, si reprezentační premiéru odbyli Michal Papadopulos a Jan Rajnoch, do hry zasáhl i petrohradský Radek Šírl. Papadopulose ve výběru pro start kvalifikace mistrovství světa nahradil Slepička, oproti poslední přípravě chybí i Stanislav Vlček.

Nominace pro zápas v Severním Irsku:
Jména a příjmeníKlubstartybranky
Brankář
Petr ČechChelsea630
Daniel ZítkaAnderlecht10
Jaroslav DrobnýHertha Berlín00
Obránci
Zdeněk GrygeraJuventus Turín572
Marek JankulovskiAC Milán6811
Michal KadlecBayer Leverkusen81
Zdeněk PospěchFC Kodaň90
David RozehnalLazio Řím490
Tomáš UjfalušiAtlético Madrid722
Záložníci
David JarolímHamburger SV201
Radoslav KováčSpartak Moskva251
Jaroslav PlašilOsasuna Pamplona413
Jan PolákAnderlecht Brusel426
Jan RajnochMladá Boleslav10
Radek ŠírlZenit Petrohrad20
Libor SionkoFC Kodaň337
Útočníci
Milan BarošGalatasaray Istanbul6632
Martin FeninEintracht Frankfurt50
Miroslav SlepičkaSparta Praha00
Václav SvěrkošBaník Ostrava41

Reklama

Související témata: