Hlavní obsah

Čech: Chelsea si všechno hlídá, proto nebudu porušovat pravidla

Jako jeden z mála si gólman Petr Čech zámek Štiřín a hřiště v Kunicích, kde se česká fotbalová reprezentace chystá na vstup do kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Severním Irům, pamatuje. „Byl jsem tady před baráží s Belgií, což byl můj první sraz s áčkem. Láďa Maier si při bagu natáhl vazy v koleni a já jsem díky tomu šel na lavičku,“ sáhl do vzpomínek Petr Čech.

Článek

Je dobré, že reprezentační sraz před vstupem do kvalifikace v Severním Irsku trvá deset dní?

Aspoň máme víc času, abychom se připravili na vstup do kvalifikace. V prvním kole máme sice volno, ale trenéři nechtějí nic ponechat náhodě. Za tu dobu se dá nacvičit dost věcí i s výhledem do dalších zápasů, protože v rozjeté kvalifikaci už tolik prostoru nebude.

Jak si užíváte pobyt na venkově?

Mně se tady moc líbí, prostředí je pěkné. Na přípravu máme ideální podmínky, krásné hřiště, hotel je taky výborný. Nemáme si rozhodně na co stěžovat.

Začíná nová kvalifikace. Považujete českou reprezentaci za favorita skupiny?

Papírově nám role spolu s Polskem patří. Ale nesmíme zapomínat ani na Slovensko nebo Severní Irsko. Podle mě jsou tyhle týmy dost vyrovnané a budou rozhodovat hlavně vzájemné zápasy.

Bude hodně chybět Jan Koller, který už dál reprezentovat nechce?

Musíme se s tím vyrovnat tak jako v době, kdy končili Pavel Nedvěd nebo Karel Poborský. Fotbalový život jde prostě dál. Honzovi nezbývá než za všechno poděkovat, protože za to, co v reprezentaci dokázal, zaslouží obrovské uznání.

V neděli ztratila Chelsea po remíze s Tottenhamem poprvé v sezóně body. Jak moc to mrzelo?

Nedá se nic dělat. Zápas s Tottenhamem je pro Chelsea vždycky veliké derby a mrzí mě, že jsme po vedoucím gólu nepřidali druhý. Pak by asi bylo hotovo. Soupeř se prakticky do ničeho nedostal. Zachytili jen jeden odražený míč a se štěstím z toho dali gól. Ale pořád vedeme ligu, ze tří zápasů máme sedm bodů, takže bych tu ztrátu neviděl nijak dramaticky. A výkony týmu jsou slušné.

Po třech kolech nemá žádný tým plný počet bodů. Čekáte, že letos bude Premier League vyrovnanější?

To určitě. Podívejte se, jak skoro všechny kluby utrácely velké peníze za posily. Nejen ty čtyři největší, ale třeba i nováčci. Takže se určitě nebude opakovat případ Derby County z minulé sezóny, které mělo od začátku obrovskou ztrátu.

Anglií v těchto dnech hýbou poslední velké přestupy Robinha a Berbatova. Přitom to vypadalo, že by právě Robinho měl přestoupit do Chelsea...

Přestupy vůbec nebudu komentovat.

Proč?

Od Chelsea máme zakázáno na reprezentačních srazech řešit s novináři klubové záležitosti. Já ale považuji za slušné pohovořit třeba o zápase, pohárech a tak. Ale jinak nechci porušovat pravidla, která jsou daná. Klub si všechno hlídá a když se někomu nebude líbit, co jsem říkal, tak za to dostanu...

Jak jste si užil minulý týden v Monaku, kde jste přebíral cenu pro nejlepšího brankáře uplynulého ročníku Ligy mistrů?

Bylo to všechno ve spěchu. Po tréninku jsme sedli do letadla a ihned po skončení losování jsme zase letěli zpátky do Londýna. Nebyl vůbec čas si s někým popovídat.

A co říkáte na soupeře ve skupině?

Určitě je to skupina hratelná. AS Řím i Bordeaux jsou soupeři, kteří by nám mohli vyhovovat, Kluž, to je velká neznámá. Ale jako finalisté posledního ročníku bychom měli postoupit. Máme znovu ty nejvyšší cíle: chceme zopakovat účast ve finále a ten pohár konečně vyhrát.

Když odbočíme od fotbalu, jak velkou radost vám dělá dcera Adélka?

Velikánskou. Už to není jen to ležící miminko, ale snaží se něco žvatlat, lézt, poznává lidi. Už je s ní legrace, směje se...

Říká už něco?

Zatím umí slovo máma, ale táta ještě ne.

Reklama

Související témata: