Hlavní obsah

V Bratislavě neprohrajeme, tvrdí kanonýr ostrovanů Healy

BRATISLAVA/PRAHA

Severní Irové si před vstupem do kvalifikace věří. A dost, neboť jsou přesvědčeni, že v úvodním duelu třetí kvalifikační skupiny v sobotu v Bratislavě alespoň bod získají a ve středu v Belfastu v konfrontaci s českou reprezentací ho umocní vítězstvím. „Do každého zápasu jdeme s tím, že vyhrajeme. A není rozdílu mezi Slováky či Brazilci,“ nechal se slyšet severoirský kanonýr David Healy.

Článek

Sebevědomí ze Severních Irů přímo prýští. Ochota také. V bratislavském hotelu Crowne Plaza, kde před sobotní kvalifikační bitvou rozbili svůj tábor, se povalovali ve vestibulu v křeslech, surfovali po internetu a vykládali s kdekým.

Remíza ve Skotsku povzbuzením

Největší hvězda severoirského výběru David Healy nebyla výjimkou. „V první řadě nám půjde o to neprohrát, protože je moc důležité vstoupit do kvalifikace bodovým ziskem. Zvláště ze zápasu na hřišti soupeře, kde se nám v předchozí kvalifikaci nevedlo. Remíza v posledním zápase ve Skotsku nám však dodala na sebevědomí. Lehké to však mít nebudeme, protože Slováci mají dobré hráče, na čemž nic nemění nepřesvědčivé výsledky, jichž v posledních zápasech jejich reprezentace dosáhla,“ vykládal novinářům devětadvacetiletý útočník Sunderlandu, jenž v bojích o EURO 2008 nasázel soupeřům třináct gólů a stal se tak rekordmanem celé kvalifikace. Ani to však Severním Irům k postupu do Rakouska a Švýcarska nepomohlo.

„Nemá smysl se vracet k tomu, co bylo. Čeká nás nová kvalifikace, do níž jdeme zase s cílem rvát se o postup. Favority skupiny jsou Češi a Poláci, což ale neznamená, že se mezi ně prodrat nemůžeme. Jenže postoupit bude chtít každý, Slovensko nevyjímaje,“ meditoval nad postupovými ambicemi David Healy.

S taktikou tajemství nedělají

Ani s taktikou, s níž Severní Irové na Tehelném poli v sobotu odpoledne proti Slovákům vyrukují, žádné tajnosti nedělal. „Ale to žádné tajemství není, protože budeme hrát to, co na soupeřových hřištích vždycky. Slováci jsou doma, takže nechť hrají, zatímco my budeme disciplinovaně bránit a čekat na svou šanci. A ta určitě přijde,“ předpovídal severoirský stroj na góly Healy.

Asistent Šilhavý jako špión

Pro českou reprezentaci, jež má na úvod kvalifikace volno, je sobotní bratislavské střetnutí ideální možností obhlédnout ostrovany na vlastní oči a získat o nich ty nejčerstvější poznatky. „Materiálů o Severních Irech máme dost, videokazety s jejich zápasy jsem shlédl, obrázek si udělal, takže hráči podrobné informace dostanou. U videa i při individuálních pohovorech,“ prozrazoval pro Sport.cz trenér české reprezentace Petra Rada.

„Do Bratislavy ale samozřejmě pojede můj asistent Jaroslav Šilhavý, aby dovezl nejčerstvější poznatky. Je  ale jasné, že hra našeho prvního kvalifikačního soupeře v sobotu v Bratislavě a ve středu v Belfastu se bude lišit,“ podotkl.

Kvalifikační zápas Slovenska se Severním Irskem začíná na bratislavském Tehelném poli v sobotu v 17.30 a rozhoduje ho Rus Nikolaj Ivanov.

Reklama

Související témata: