Hlavní obsah

Na výhru jsme měli, litovali po remíze fotbalisté

BELFAST

Oboustranná spokojenost panovala po bezbrankové remíze v táborech obou celků. Češi získali na úvod kvalifikace bod z hřiště silného soupeře, Severní Irové částečně odčinili sobotní prohru z Bratislavy. „Až čas ukáže, který tým ztratil,“ shodli se fotbalisté po středečním duelu kvalifikace mistrovství světa 2010. Svěřenci trenéra Rady ale připouštěli, že z Belfastu měli odvézt tři body.

Článek

Největší strach měl Rada z domácího kanonýra Davida Healyho, toho ale do pořádné šance česká defenzíva nepustila. „Časem budeme s bodem spokojení. Češi jsou silný soupeř, jeho hráči hrají ve špičkových evropských ligách. Výsledek je pro nás pozitivní. Na podobné počasí jsme zvyklí, ale soupeř je fyzicky silný a neměl také potíže,“ shrnul zápas útočník Sunderlandu.

Na pokrytí největší domácí hvězdy se nejvíce podílel kapitán Tomáš Ujfaluši, jenž postrádal v řadách českého týmu invenci v zakončení. „Mohli jsme vyhrát, ale chyběla nám finální část s nápadem a lepším zakončením. Na druhou stranu Petr (Čech) chytil jednu vyloženou šanci, zápas mohl také dopadnout hůř. Musíme se připravit na Polsko a vyhrát tam,“ myslí už bek Atlétika Madrid na říjnové pokračování kvalifikace.

Ujfaluši inkasoval žlutou kartu poté, co se rozčiloval po souboji s domácím fotbalistou. Chorvatský sudí Bebek neměl pro protesty českého kapitána žádné pochopení. „To jsou reakce, které bohužel mívám. Kdybych už měl žlutou kartu, bylo by vše jiné,“ upozornil stoper, jenž postrádal více ran z delší vzdálenosti. „V první půli jsme hráli po větru, měli jsme víc střílet z dálky. Snažili jsme se kombinovat, ale musíme začít dávat góly.“

Jedním z nejlepších českých střelců z dálky je Jan Polák. Záložník Anderlechtu žehral na prudký vítr, který společně s prudkým deštěm znepříjemňoval oběma celkům situaci. „Nejsme na podobné počasí moc zvyklí, ale museli jsme se s ním vyrovnat. Na měkkém terénu je to těžší se silami, které rychleji ubývají. Museli jsme si ale až do konce dávat pozor na brejky, domácí se snažili po větru nakopávat dlouhé míče. I když v závěru toho asi měli plné brýle a nikam se necpali. Ale bod odsud je dobrý, moc týmů v Severním Irsku vyhrávat nebude,“ neztrácel optimismus Polák.

Největší šanci měl na hlavě Baroš po průniku Zdeňka Grygery. „Škoda, té akci chyběl jen vstřelený gól. Ten by nám v dalším průběhu hodně pomohl,“ uvědomuje si bek Juventusu Turín. Milan Baroš se jako tradičně odmítl s novináři bavit a beze slova zamířil do přistaveného autobusu.

Reprezentační premiéru si odbyl Miroslav Slepička, který v závěru vystřídal unaveného Baroše. „Samozřejmě jsem byl hodně nervózní, byl to první zápas a navíc důležitý v kvalifikaci. Ale rychle jsem se oklepal a bylo to dobré. Jen škoda, že jsme nevyhráli,“ uvedl útočník Sparty.

Reklama