Hlavní obsah

Polská symbolika čísel Radu nezajímá, neboť ho čeká životní zápas

CHORZÓW

Pro Radu životní zápas. Pro českou fotbalovou reprezentaci určitě utkání podzimu. Po úvodní zářijové remíze v Severním Irsku vstoupí národní tým do kvalifikace o účast na světovém šampionátu 2010 na půdě největších a nejtěžších soupeřů ve skupině - Poláků. A navíc v jejich chrámu v Chorzówě. A ke všemu na den přesně dva roky poté, co Beenhakkerova družina porazila na Slezském stadiónu 2:1 Portugalce a odstartovala triumfální pochod k branám EURO 2008.

Článek

Poláci si památný duel s Portugalci pochopitelně připomínají. Před sobotním duelem s českou reprezentací dvojnásob. A  nejen kvůli symbolice času a čísel.

Apel polského kapitána

„Minulou kvalifikaci jsme začali také špatně, ale právě před dvěma lety jsme se výhrou nad Portugalci odrazili k sérii, která nám přinesla suverénní postup na evropský šampionát. Dokázali jsme, že jsme fotbal hrát nezapomněli, dokažme to zase,“ apeluje na spoluhráče i celý polský fotbalový národ kapitán mužstva Michal Zewlakow.

„Nepamatuji tolik pesimismu, který teď obklopuje naší družinu. Potřebujeme vyhrát, aby se situace zklidnila a tým měl zase podporu,“ dodával legionář z Olympiakosu Pireus před konfrontací s Radovým výběrem.

Domácím start zase nevyšel

Pro Poláky se kvalifikační boje o Jižní Afriku neodvíjejí právě šťastně. Mužstvo vedené nizozemským trenérským světoběžníkem Leo Beenhakkerem nejprve remizovalo doma se Slovinskem, pak se v San Marinu protrápilo k hubené výhře 2:0 a ocitlo se v palbě kritiky. Část veřejnosti a novinářů dokonce volala po koučově hlavě!

Všechno pak umocnily spory mezi polskou vládou, jež odvolala domácí fotbalovou generalitu, a vedením FIFA. Poláci dokonce dostali ultimatum, že bafuňáře zapletené do korupční aféry musí vrátit zpátky do křesel, protože jinak budou říjnové kvalifikační duely Poláků s Čechy a Slováky kontumovány. Situace se ale pochopitelně zklidnila, takže hrát se samozřejmě bude. S Radovým výběrem na den přesně dva roky poté, co Poláci na Slezském stadiónu pokořili Portugalce.

Ujfaluši myslí jen na tři body

Kouč české fotbalové reprezentace se o polské historické paralely a jejich symboliku čísel nezajímá, sílu Poláků si však moc dobře uvědomuje. A samozřejmě, své svěřence před ní varuje.

„Mají kompaktní, dobře sestavený tým, který je silný hlavně ve hře dopředu,“ připomíná před zápasem, na který se chystal hodiny u videa i nad infromacemi svého špióna Jirkala, jenž sledoval předchozí domácí duel Poláků se Slovinci.

„Ale slabiny také mají... Třeba přes jejich obranu se lze dostat,“ povšiml si stoper českého týmu David Rozehnal u videosestřihu i při únorové přípravě na Kypru, kde Poláci 2:0 vyhráli. „Na zápas v Larnace nemá smysl vzpomínat. V sobotu to bude úplně jiné utkání. Válka na ostří nože,“ přidává Radoslav Kováč.

„Viděli jsme je, chystáme se na ně, víme, co od nich čekat. V útoku jsou opravdu silnější, než v obraně, čehož bychom chtěli využít. Hlavně po stranách se nám bude nabízet prostor, neboť oba krajní polští beci jsou ofenzivně naladěni,“ doplňoval spoluhráče kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši, který v Chorzówě nemyslí na nic jiného než na výhru. „Pro mě budou úspěchem opravdu jen tři body,“ potvrzoval.

Rada ví, že se každý bod počítá

Rada je na rozdíl od hráčů střízlivější. A pochopitelně i realističtější, protože moc dobře ví, že i remíza by byla úspěchem, neboť na konci kvalifikace se bude každý bod počítat. „Nastupujeme k druhému zápasu na soupeřově půdě za bezgólového stavu a pokusíme se nevracet ani tentokrát s prázdnou. Ale dost možná, že v třiadevadesáté minutě řeknu, že bod beru,“ připomněl i v Chorzówě remízový kvalifikační prolog v Belfastu.

„Chceme odehrát kvalitní utkání, v němž musí být základem bezchybná defenzíva. Od nuly se musíme odrazit, k ní ovšem musíme přidat více odvahy a aktivity ve hře dopředu. Ale i o tom jsem už po návratu z Belfastu mluvil,“ připomínal.

Sestava bez Baroše - varianta, nebo mystifikace?

O sestavě pro sobotní duel však mluvit nechtěl. Ani před pátečním večerním tréninkem na ploše Slezského stadiónu, ani po něm. "Varianty se nabízí přinejmenším dvě,“ pravil diplomaticky, aniž by třeba jen naznačil, zda vsadí na sestavu s jedním či dvěma útočníky.

"Mám v sobě ještě několik otazníků, které musím vyřešit. Ale vzhledem ke kvalitám protivníka ke změnám ve složení mužstva v porovnání s Belfastem dojít může. Ale že bych korekce pouštěl nejprve do éteru? V žádném případě, první se nich musí dozvedět hráči," pravil rázně, než přivedl své svěřence na plochu chorzówského železnobetonového monstra, v jehož ochozech by mělo v sobotu večer fandit 46 tisíc Poláků.

Jednou myšlenkou ale Rada přesto šokoval... To když na přímý dotaz, kdo by eventuálně mohl nastoupit po Barošově boku na hrotu útoku, odpověděl: "Nikde není psáno, že by se měl v útoku objevit Milan Baroš." Jen trenér ale samozřejmě ví, zda šlo o záměrnou mystifikaci protivníka, nebo o reálnou variantu, nad níž před utkáním přemýšlí.

Zápas mezi Polskem s Českou republikou se hraje v Chrzówě v sobotu ve 20.30, rozhoduje ho Němec Stark, přímý přenos nabídne ČT2.

Předpokládané sestavy:
Polsko: Fabianski - Wasilewski, Žewlakow, Dudka, Krzynówek - Blaszcykowski, Murawski, Lewandowski, Smolarek - Rogér Guerreiro, Sosin.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Vlček, Jarolím, Plašil, Šírl - Baroš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.