Hlavní obsah

Čechům je jasné, že proti Slovincům budou mít nůž na krku

TEPLICE

Je jim jasné, že budou nastupovat s nožem na krku. Ve středu vpodvečer musí česká fotbalová reprezentace nad Slovinci ve třetím díle kvalifikace o postup na světový šampionát v Teplicích bezpodmínečně vyhrát, aby se pro ni nezahalily africké břehy do mlhavého oparu. „Po prohře v Polsku jsme se dostali pod tlak, takže utkání prostě zvládnout musíme,“ moc dobře si uvědomuje trenér Petr Rada, že hlavně on má nůž na krku.

Článek

Čtyřiadvacet hodin před teplickou konfrontací se Slovinci ovšem kouč české fotbalové reprezentace nasadil tvář stoika.

„Samozřejmě že jisté obavy mám a určitou nervozitu také cítím, hlavně se však soustřeďuji na to, abychom zápas se Slovinci zvládli. To je pro mě nejdůležitější,“ pravil Petr Rada před včerejším podvečerním tréninkem svých svěřenců na teplických Stínadlech.

Čech se rozhodoval sám

Během poslední přípravy řešil hned několik problémů, jež ho v posledních hodinách sužují. První dilema zní - brankář.

„Zraněný Petr Čech s námi přípravu absolvuje a teprve po tréninku se rozhodne, jak se cítí. A my se podle jeho pocitů zařídíme,“ netajil Rada, že na legionáři z Chelsea bude záležet, kdo se ve středu postaví do brány. O tom, zda se nejlepší brankář loňského ročníku Champions League v české bráně objeví, se rozhodne ve středu po dopoledním rozcvičení.

„Máme v mančaftu další dva kvalitní gólmany, takže zase až takový handicap by Petrova absence pro nás nepředstavovala,“ uklidňoval své svěřence i fotbalový národ. „Ve spoustě zápasů nás podržel, takže do poslední chvíle věřím, že nastoupí,“ chytal se i stébla naděje kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši.

Záloha se spoustou variant

Daleko větší starosti ale samozřejmě dělá Radovi složení středové řady, která v sobotu v Polsku shořela jako papír. „Nabízí se hned několik variant, mezi nimiž se rozhoduji. Chci samozřejmě postavit ty nejlepší, navíc potřebuji s každým hráčem ještě mluvit,“ byl Rada tajemnější než hrad v Karpatech.

Ani vyzývavé otázky mu jazyk nerozvázaly. „V útoku může nastoupit Baroš s Feninem, Fenin se Svěrkošem, Baroš se Svěrkošem,“ nabízel všechny myslitelné varianty, i když je pravdou, že Slepičku tentokrát ani slovem nezmínil.

Se zálohou blufoval podobně... „Mám Kladrubského, Rajnocha, Sionka, Vlčka,“ vyjmenoval pomalu všechny záložníky, kteří mu v kádru zbývají. „Ale vždyť já přece musím brát v potaz i rozestavení soupeře, počasí, stav hrací plochy, pocity a rozpoložení hráčů,“ bránil se Rada. „Na jména nekoukám, nikoho nemám zájem upřednostňovat, chci dát dohromady tu nejlepší sestavu,“ oponoval výtkám, že jeho řeči jsou až příliš mlhavé a pramálo konkrétní.

Rada: Problémy Slovinců? To už znám z Polska!

O Slovincích se ale rozpovídal, to se ví. „Víme o dvou slovinských hráčích, kteří jsou vykartovaní a nestoupit nemohou, ale informace o zranění klíčových soupeřových hráčů považuji za spekulace. Před zápasem v Chorzówě se také mluvilo o pesimistické atmosféře, která v Beenhakkerově mužstvu panuje a pak proti nám odehráli Poláci kvalitní zápas,“ reagoval Rada na dotaz Sport.cz, zda mu zdecimovaný kádr Slovinců nahrává.

„Nemají jen dvanáct, třináct hráčů, je to kvalitní tým složený z fotbalistů působících v evropských ligách,“ varoval před sílou soupeře. „Dnes už prostě v Evropě není lehký soupeř,“ pronášel v duchu proslovů někdejšího reprezentačního kouče Jozefa Vengloše, jenž ovšem podobný kolovrátek spouštěl před třiceti lety.

Noviny vytváří negativní vidění, myslí si kouč

Jedno ale trenér nepopírá - ve středu bude on i jeho výběr moc a moc spoléhat na kouzlo teplického stadiónu. Sedmnáctkrát na Stínadlech česká reprezentace až dosud hrála, šestnáctkrát vyhrála. Jen v duelu proti Švédům se musela spokojit s remízou 3:3, jenže to šlo o přátelské střetnutí.

„Léta jsem v Teplicích působil, takže vím, že když zdejší diváci vidí od hráčů patřičné nasazení a touhu po vítězství, dovedou mužstvo podpořit. Zdejší fotbalový stadión bude určitě velkým plus,“ přiznával trenér Petr Rada, na co bude také ve středu spoléhat. Hned se však zarazil....

„Musíme se ale připravit i na nespokojenost publika, pokud se nám nepovede dát rychlý gól. Reakce v novinách směřují k tomu, aby nás lidé viděli negativně,“ neodpustil si reprezentační kouč mírnou invektivu.

Reklama

Související témata: