Hlavní obsah

Ujfaluši po kvalifikačním podzimu věří, že český tým jde správnou cestou

SAN MARINO

Pouhých pět gólů ve čtyřech zápasech, z toho tři trefy do sítě amatérů ze San Marina. Neradostné je vysvědčení české ofenzivy po první fázi kvalifikační bojů mistrovství světa v Jihoafrické republice 2010. Kapitán týmu Tomáš Ujfaluši vidí právě v koncovce největší rezervy současného týmu, v němž patří služebně k nejstarším. Vždyť bojoval už o mistrovství světa v roce 2002.

Článek

"Přál bych si, aby lidé vnímali, že se reprezentační tým výrazně obměnil. Minulou kvalifikaci jsme odehráli s Honzou Kollerem na hrotu útoku a hodně jsme se uchylovali k dlouhým přihrávkám, abychom se rychle dostali na polovinu soupeře, kde Koller míče sklepával a my jsme balóny sbírali. Ale teď máme jiné typy hráčů, jako Baroš, Fenin či Svěrkoš, takže je důležité hrát kombinačně. Musíme změnit styl," vysvětluje Ujfaluši.

Nezapomínejme, realita se změnila

"Měli jsme fotbalisty, kteří disponovali obrovským potenciálem v útočné fázi a dávali strašně moc gólů. Navíc vymýšleli finální akce, připravovali góly. Fanoušci mohou být nespokojeni, ale musí si uvědomit realitu. Jsme nový tým a musíme spolu pracovat, trénovat. Držíme se cíle v podobě postupu, který je prioritou nade vše nadřazenou," přiznává kapitán.

"Jsem přesvědčený, že jsme se vydali správnou cestou. Jsme na druhém místě dva body za Slovenskem, s kterým hrajeme hned první zápas v příštím roce. Ten musíme bezpodmínečně vyhrát, ale pokud chceme postoupit, musíme vyhrávat i na hřištích soupeřů," přemítá Ujfaluši.

Chybí myšlenka, schází střelba

Do jarních bojů vidí největší rezervu právě v koncovce. "Hlavně bychom měli více zakončovat. Deset či patnáct metrů před brankou nám chybí kreativní myšlenka nebo i střelba. Máme hodně dobrých střelců jako je Plašil, Kováč nebo Polák. A s novými balóny se dává hodně gólů ze dvaceti pětadvaceti metrů, takže se musíme více dostávat do zakončení."

Věří v uzdravení Rosického i Matějovského. Pokud by však ani jeden z kreativních středopolařů nebyl fit, ani pak by Ujfaluši neměl strach. "Dokázali jsme odehrát vynikající zápas v Anglii, kde jsme se nebáli kombinovat a s Polákem, Kováčem a Plašilem ve středu zálohy jsme s Angličany drželi krok, či jsme je spíše ve středu pole přehrával,“ vzpomínal kapitán na vydařenou generálku ve Wembley, na níž se však v průběhu celého kvalifikačního podzimu nepodařilo navázat.

Bodů mělo být víc

I přesto česká reprezentace nasbírala sedm bodů. "Chtěli jsme jich mít více. Ale náš zisk není špatný hlavně proto, že máme kontakt s prvním týmem, což je důležité," vykládá Ujfaluši, který v prvním půlroku pod trenérem Radou nevidí ve srovnání s panováním Karla Brücknera žádný dramatický rozdíl. "Tréninky jsou jiné, každý trenér má svůj přístup. Ale v přípravě se nic nezměnilo. Prostě jediný rozdíl je ve hře, v jejím způsobu," uzavřel Ujfaluši.

Reklama

Související témata: