Hlavní obsah

Terry nemá o simulování Eduarda co mluvit, vzteká se kouč Chorvatů Bilič

LONDÝN/PRAHA

Pořádně namíchnutý je trenér chorvatské fotbalové reprezentace Slaven Bilič. Bývalého obránce naštvaly komentáře kapitána londýnské Chelsea Johna Terryho, jenž označil záložníka městského rivala Arsenalu Eduarda za simulanta. „Nikdo nezná Eduarda líp než já. A není to simulant!“ hájí v britském deníku Sun svého svěřence Bilič.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Útočník Arsenalu Eduardo slaví gól do sítě Celtiku.

Článek

Chorvaty čeká kvalifikační bitva v Anglii, která dominuje šesté kvalifikační skupině. Svěřenci trenéra Capella vyhráli všech sedm zápasů (včetně vysokého vítězství 4:1 v Záhřebu) a před druhými Chorvaty mají čtyřbodový náskok.

Angličané mají v živé paměti zápas z předloňského listopadu. Tehdy ve Wembley již jistí postupující Chorvaté zvítězili 3:2 a hrdá kolébka fotbalu musela po čtrnácti letech na ME zapomenout. Místo nich na Euro 2008 postoupilo Rusko, které pak došlo do semifinále šampionátu.

Bilič v rozhovoru před středečním zápasem připomíná Terrymu, že ve svém týmu má hráče, kteří často padají. „John Terry nemluví o tom, že třeba Drogba padá na zem velice rád. A to Drogbu mám rád a obdivuji ho jako excelentního fotbalistu. Neříkám, že je to simulant. Ale když zařídí penaltu, nikdo ze spoluhráčů ho neviní z filmování,“ popisuje Bilič.

Eduardo je dobrý kluk

„Nejde ani říct, že Angličané nesimulují. Eduardo je dobrý kluk a příklad férového sportovce. Někdy čeká na kontakt soupeře a možná v zápase proti Celtiku Glasgow zákrok protivníka nebyl na penaltu. Ale nemůžete říct, že ke kontaktu nedošlo,“ vzpomíná Bilič na srpnové předkolo Ligy mistrů.

V něm Arsenal nejprve vyhrál 2:0 v Glasgowě a k vítězství 3:1 v domácí odvetě Kanonýrům pomohl právě Eduardo. Ve 28. minutě jej v pokutovém území fauloval gólman Boruc a sám postižený z penalty vstřelil jediný gól zápasu. Následoval protest Skotské fotbalové asociace a disciplinární komise UEFA před týdnem brazilskému rodákovi Eduardovi zakázala start v úvodních dvou zápasech základní skupiny Ligy mistrů proti Standardu Lutych a Olympiakosu Pireus.

Načasování poznámek kapitána Chelsea Biliče nepřekvapuje. „Možná chce vytvořit tlak na rozhodčí před středečním zápasem. Když už se ale bavíme o fair play, není od Terryho fér něco takového říct před vzájemným zápasem,“ vysvětluje chorvatský trenér a věří, že hvězdu jeho týmu připomínky soupeře nerozhodí. „Proč by měly? Je to přímý člověk a ničím se neprovinil!“

Reklama

Související témata: