Hlavní obsah

Studie: Střelci by se při penaltách neměli dívat na brankáře

LONDÝN

Dá se očekávat, že i na letošním fotbalovém mistrovství světa v JAR budou hrát důležitou roli penaltové rozstřely. Britští vědci proto provedli studii, na jejímž základě penaltovým exekutorům radí, aby nesledovali gólmana, ale dopředu si vybrali prostor a soustředili se na to, aby svou střelu přesně umístili.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Petr Čech a jeho úspěšný zákrok při penaltě.

Článek

Podle psychologa Grega Wooda z univerzity v Exeteru je třeba, aby se hráč snažil zmírnit tlak na svou osobu tím, že se bude soustředit jen sám na sebe a ne na to, co dělá soupeř. "Je přirozené, že když brankář je jediný, kdo může zabránit v proměnění penalty, má střelec sklony soustředit se právě na brankáře a sleduje jeho pohyby," řekl Wood během úterní prezentace v Londýně. "Místo toho by se ale měl soustředit na to, kam pošle míč, a brankáře ignorovat," doplnil.

Hlavní prý je, aby si střelec uvědomil, že on je ten, kdo má vše pod kontrolou, a to by mu mělo dodat sebedůvěru. "Vše je to o očích. Prostřednictvím nich dodává střelec mozku potřebné informace pro přesnou střelbu. Na čím více věcí se soustředí, tím větší šance je, že se netrefí tak, jak by chtěl," mínil Wood, který tak nepřímo potvrdil fotbalové pořekadlo, že penalta se nedá chytit, jen špatně kopnout.

Wood se svými kolegy provedli studii pomocí moderní technologie. Nechali zahrávat pokutové kopy hráče místního univerzitního celku, kterým na hlavu nasadili zařízení sledující pohyb očí, a podrobovali je situacím, které více či méně komplikovaly soustředění. Výsledky poté zpracovali a publikovali v nejnovějším vydání magazínu Journal of Sports Sciences.

Kdo si nevěří, penalty obvykle zahodí

Z této studie vyplývá, že čím více byli střelci pod tlakem, tím více zaměřovali svůj pohled na brankáře. V takovým případech pak mnohem častěji stříleli na dosah brankáře a dávali mu větší šanci míč chytit. Wood zároveň poukázal na to, že čím více se brankář snaží rozptýlit střelce například skákáním či máváním rukama, tím má větší šanci, že se hráč bude soustředit na něj a pokutový kop neprovede tak přesně, jak by chtěl.

Od zavedení penaltového rozstřelu na šampionátu v roce 1982 rozhodovaly pokutové kopy během sedmi mistrovství hned ve 20 případech, mimo jiné i ve finále posledního šampionátu, ve kterém Itálie porazila na penalty francouzský výběr. Reprezentanti Anglie, Nizozemska, Mexika či Švýcarska dosud na světovém šampionátu prohrály všechny penaltové rozstřely, do kterých nastoupili. "Když jdou na penalty, už mají v hlavě, že jim tato disciplína nejde. Nevěří si, a tak tuto kletbu sami naplní," míní Wood.

Reklama