Hlavní obsah

Fotbalisté nadchli Clintona, ztratil hlas a zůstane na osmifinále

PRETORIA

Bývalého amerického prezidenta Billa Clintona nadchl vydřený postup fotbalistů USA v napínavém zápase s Alžírskem natolik, že se rozhodl změnit plány a pobyt na mistrovství světa si prodlouží. V Jihoafrické republice zůstane až do soboty, aby mohl přímo na místě sledovat i osmifinálové utkání s Ghanou v Rustenburgu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Bývalý americký prezident Bill Clinton (vlevo) a prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

"Včera jsem přišel o hlas," řekl dnes novinářům Clinton, jenž pomáhá USA s kandidaturou na pořádání mistrovství světa 2018, nebo 2022.

Středeční drama sledoval po boku předsedy FIFA Seppa Blattera a šéfa americké federace Sunila Gulatiho. "Bylo to velmi diplomatické, do té chvíle, než jsme dali gól," komentoval branku v nastavení, kterou Landon Donovan rozhodl o postupové výhře 1:0. "Když to tam spadlo, říkal jsem si: Díky bohu za nastavení."

Clinton pak zašel i do šatny amerických hráčů. Zdržel se asi 45 minut a fotbalisté ho prý zvali na pivo.

Gulati líčil setkání v kabině o něco formálněji. "'To je ten americký duch', říkal prezident Clinton," řekl agentuře Reuters. "Byl na tým pyšný, že se hráči nenechali zdeptat neproměněnými šancemi a nenechali se ovlivnit ani předchozím zápasem," zmínil se o utkání, v němž sudí neuznal Američanům regulérní gól.

Hrdinu zápasu s Alžírskem Donovana Clintonova návštěva potěšila. "Je hrozně charismatický a bylo fajn vidět, jak ho to vzalo," prohlásil.

Na dálku pogratulovali fotbalistům američtí vojáci z Afghánistánu, odkud jim poslali e-mail. "Pyšnější jsme být nemohli," napsal za vojáky desátník Nate Bickel z třetího praporu námořní pěchoty, která působí v provincii Helmand a nemá možnost sledovat zápasy v televizi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články