Hlavní obsah

Chile - Švýcarsko 1:0Chile využilo přesilovku proti Švýcarům a je blízko postupu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
75. Gonzalez 1 : 0

JOHANNESBURG

Fotbalisté Chile si poradili i ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Jihoafrické republice, v pondělí zdolali Švýcarsko 1:0 a vedou skupinu H s plným počtem bodů. Chilané využili početní výhodu po vyloučení Behramiho a mají po výhře postup ze skupiny nadosah.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Reakce švýcarského gólmana Diega Benaglia po inkasovaném gólu na mistrovství světa v JAR.

Článek

První navštívenku v utkání poslal Sánchéz, ale jeho střela ze zhruba dvaceti metrů letěla nad švýcarskou branku. To v desáté minutě se gólman Švýcarů pořádně zapotil. Nejdříve vyzkoušel Bengagliovu pozornost Vidal, hned nato pálil Sanchéz. Obě rány Švýcar vyboxoval.

Bojovné utkání pak pokračovalo bez větších šancí na obou stranách. Místo gólových příležitostí byly k vidění žluté karty. Ty rozdal sudí Al Gamdí ze Saudské Arábie v krátkém sledu hned tři a po půlhodině hry se na trávníku dokonce červenalo. Švýcar Behrami si chránil míč před dvěma protihráči a zároveň se po nich oháněl pažemi, jednoho zasáhl loktem do obličeje a musel předčasně do sprch.

V přesilovce si Chile vypracovalo zatím jen jedinou šanci, znovu v ní měl prsty Sanchéz, který si zpracoval centr a přes obránce vypálil, Benaglio byl ale připraven a jeho pokus zneškodnil. Švýcaři do poločasového hvizdu oplatili pouze střelou Nkufa.

Nejdřív z ofsajdu, pak už regulérní

Krátce po obrátce se Chilané radovali z branky, ale ten nebyl uznán pro ofsajd. Z hranice šestnáctky pálil agilní Sanchéz, před brankářem ovšem operovali hned tři Chilané v ofsajdovém postavení.

Chile i nadále s chutí útočilo, do obrovské šance poslal soupeře švýcarský bek Grichting, který ztratil míč, Sanchéz se s ním řítil na branku, a přestože byl tísněn obráncem, dokázal vystřelit. Benaglio s obtížemi míč nadvakrát lapil. Karetní mariáš v podání Al Gamdího pokračoval, ani v druhém poločase se sudí ze Saudské Arábie nerozpakoval s vytahováním žlutých karet a po hodině hry jich už stihl udělit osm a k tomu jednu červenou.

V 66. minutě byli blízko úspěchu Švýcaři, o nichž vepředu dlouho nebylo vědět. Ziegler zahrával standardku a jen těsně minul pravou tyč.

O devět minut později udeřilo Chile a konečně protavilo přesilovku ve vedoucí gól. Parades našel centrem prakticky z brankové čáry u protější tyče Gonzaleze, jenž se hlavou nemýlil. Švýcaři tak sice překonali rekord Italů v neprůstřelnosti na mistrovství světa, ale přidali k němu jen osm minut. Nově má rekord hodnotu 558 minut.

V závěru mohly padnout branky na obou stranách. Dokonce hned několik, chyběla ale přesnost v zakončení. Paredes pálil nad břevno, poté zase nestřežený z deseti metrů zamířil vedle levé tyče. Na druhé straně spálil veledůležitou šanci Derdiyok, který z penaltového puntíku zamířil mimo.

Chile - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 75. González. Rozhodčí: Al Gamdí (S. Aráb.) - Kamranifar (Írán), Al Marzukí (SAE). ŽK: Suazo, Carmona, Ponce, Fernández, Medel, Valdivia - Nkufo, Barnetta, Inler. ČK: 31. Behrami (Švýc.). Diváci: 34.872.
Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Fernández (65. Paredes), Carmona, Vidal (46. González) - Sánchez, Suazo (46. Valdivia), Beausejour. Trenér: Bielsa.
Švýcarsko: Benaglio - Lichsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Behrami, Inler, Huggel, Fernandes (77. Bunjaku) - Nkufo (68. Derdiyok), Frei (42. Barnetta). Trenér: Hitzfeld.

Reklama