Hlavní obsah

Uruguay - Korea 2:1Uruguay prvním čtvrtfinalistou, přestože od Korejců dostala první gól na turnaji

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Suárez 1 : 0
68. I 1 : 1
80. Suárez 2 : 1

PORT ELIZABETH

Zástupci Jižní Ameriky zůstávají na mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice stoprocentní. Všech pět jihoamerických zemí prošlo ze základních skupin do osmifinále a Uruguay se teď navíc stala prvním čtvrtfinalistou. Forlán a spol. v Port Elizabeth porazili Korejskou republiku 2:1 a těší se na vítěze večerního duelu USA - Ghana. Na šampionátu mohou dojít dost daleko.

Foto: Yves Herman, Reuters

Valná hromada radujících se Uruguayců zasypala střelce gólu Luise Suareze.

Článek

Uruguay se střetla s Jižní Koreou již v základní skupině na MS 1990 v Itálii. Jihoameričané si tehdy díky vítězství 1:0 zajistili postup do osmifinále, kde je vyřadila domácí Itálie.

Korejci tedy měli svému soupeři co vracet a začali zhurta. Již v 5. minutě se k přímému volnému kopu postavil Pak Čchu-jong a trefil tyč! Zaskočený gólman Muslera hodnou chvíli chladný kus kovu vděčně hladil, že ho podržel...

Odpověď Uruguayců však byla hned gólová. Forlán z Atlétika Madrid znovu potvrdil, že patří k ústředním postavám celého šampionátu. Křižným pasem napříč celé šestnáctky parádně uvolnil u pravé tyče číhajícího parťáka Suáreze, který pohodlně skóroval. Brankář Cung Song-rjong celou situaci podcenil a po centru se natáhl dost laxně. Volného Suáreze zřejmě vůbec neregistroval.

Rychlý gól určil ráz utkání. Uruguayci se stáhli a hlídali si vedení, naopak čiperní Korejci nerezignovali a tlačili se do útoku. Třeba nebezpečná střela Pak Čchu-jonga proletěla jen těsně kolem levé tyče. V závěru poločasu mohli znovu udeřit Jihoameričané. Maxi Pereira se ve 44. minutě šikovně uvolnil ve vápně a jeho střelu zastavila ruka korejského obránce. Německý rozhodčí Stark však penaltu nenařídil.

Uruguay tak i po sedmém poločase zůstávala spolu s Portugalskem jedinými dvěma týmy, které na šampionátu ještě ani jednou neinkasovaly. Se svojí bohorovností to však přeháněla a soupeř si po přestávce vytvářel šance. Pak Čchu-jong vypálil nad bránu, Pak Či-Song pak hlavičkou řádně protáhl brankáře Musleru. V 68. minutě tedy přišlo zasloužené vyrovnání. Korejci potvrdili, že standardky se jim hodně daří. K odraženému míči se ve vápně dostal I Čong-jong a hlavou skóroval. Ten samý hráč pak o tři minuty později odmítl korejské vedení a svůj druhý gól. Ve vápně se dostal k míči měl dostatek prostoru, ale na Musleru poslal hodně slabou střelu.

Korejci za to tvrdě zaplatili. Deset minut před koncem se totiž za hustého deště na hranici vápna chopil míče Suárez, nádhernou technickou střelou obstřelil brankáře a ránou o pravou tyč se stal hrdinou utkání.

Ještě jednou mohli Korejci vyrovnat. Tři minuty před koncem měl gól na kopačce I Tong-kuk. Jeho střela sice Muslera překonala, brankář ji však dokázal ztlumit natolik, aby mohl míč do bezpečí vyvézt Lugano.

MS ve fotbale - osmifinále:
Uruguay - Korejská republika 2:1 (1:0)
Branky: 8. a 80. Suárez - 68. I Čong-jong. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Kim Čong-u, Čcha Tu-i, Čo Jong-hjong (všichni Korea). Diváci: 30 597.
Uruguay: Muslera - Lugano, Godín (46. Victorino), Fucile - Pérez, Arévalo, M. Pereira, Á. Pereira (74. Lodeiro) - Suárez (84. Fernández), Cavani, Forlán. Trenér: Tabárez.
Korea: Čung Song-rjong - Čcha Tu-i, Čo Jong-hjong, I Čong-su, I Jong-pchjo - Kim Čong-u, Ki Song-jung (85. Jom Ki-hun), Kim Če-song (61. I Tong-kuk), Pak Či-song - Pak Čchu-jong, I Čong-jong. Trenér: Huh Čung-mu.

Reklama

Související témata: