Hlavní obsah

Rozhodčí přehlédl „Wembley-gól“ Anglie po 44 letech, děkují Němci

LONDÝN

Výprask Anglie v osmifinále s Německem, ale také skandálně neuznaný evidentní gól Lamparda. To jsou dvě témata, která se na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice budou probírat ještě dlouho. Většina expertů proto doufá, že se i ve fotbale konečně podaří prosadit myšlenku posuzovat sporné góly pomocí videa jako v jiných sportech.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Míč po střele Franka Lamparda směřuje půl metru za brankovou čáru.

Článek

„Díky, chlapci, ale i pánové rozhodčí! Bye bye, Anglie. Bylo to neuvěřitelné. Bláznivá pomsta za Wembley,“ píše výstižně německý Bild v narážce na Hurstův „gól století“ ve finále MS 1966. „Lampardovi sice zapřeli regulérní gól, ale Němci si zasloužili vítězství,“ uznává střízlivě britský The Mirror. „Mistrovství smutku,“ hlásá Sporting Life.

„Toto mužstvo je schopné všeho. Rozhodčí přehlédl ‚Wembley-gól‘ Anglie po 44 letech. Chybný verdikt byl povzbuzením k Müllerovu double,“ charakterizuje zápas v Bloemfonteinu německý Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Juniorská skupina ‚Jogi‘ Löwa bravurně zvládla zkoušku ohněm. Mělo to však být 4:2. Chybné rozhodnutí rozhodčích 44 let po Wembley tentokrát ranilo Angličany,“ přidává se Berliner Zeitung.

„Němci odhalili slabiny naší obrany a dosáhli rezolutně vítězství. Historie si jaksi nechce dát s těmito dvěma zeměmi klid: znovu tomu nechyběla kontroverze. Angličané mohou být právem naštvaní na nespravedlnost při neuznaném Lampardově gólu na 2:2, ale nutno uznat, že mladíci v dresu soupeře si počínali imponujícím způsobem,“ reaguje Daily Telegraph. „Národní smutek po tom, jak ‚Tři lvy‘ ubili. Zdrcená Anglie se loučí se šampionátem, neschopní rozhodčí hanebně selhali,“ dodává pateticky The Sun.

Smutný Wayne Rooney tleská fanouškům. foto: Reuters/Christian Charisius

Zapojte technologii, vyzval Hiddink

Také fotbalové osobnosti se vášnivě pozastavují nad neuvěřitelnou hrubkou rozhodčích. „Míč z Lampardovy kopačky byl téměř metr za brankovou čárou. Všichni někdejší profíci a superhvězdy po tom volají, každý vyznává technologie, pouze jedna organizace, zdá se, stále ne. Mýlí se ona, nebo ti ostatní?“ ptá se pánů z FIFA bývalý útočník anglické reprezentace Alan Shearer.

Pavouk MS ve fotbale 2010foto: Sport.cz

„O neuznaném gólu Lamparda se bude mluvit ještě týdny. Apeluji na Platiniho, Beckenbauera či Cruyffa, aby zvýšili tlak na novelizaci pravidel. Je třeba zapojit technologii. V takových zápasech jde přece opravdu o hodně,“ vyzývá Guus Hiddink, uznávaný kouč turecké reprezentace.

Zasloužený díl kritiky si však vysloužila také anglická obrana. „Pokud mám být upřímný, tak to byl ze strany Anglie nejhorší defenzivní výkon, jaký jsem kdy viděl. Nikdy jsem nezažil skupinu obránců takto se potulující po trávníku... Bylo to příšerné! Němci si zaslouží uznání, protože byli mnohem lepší. Roztrhali nás na kousky,“ nebere si servítky Lee Dixon, bývalý obránce anglické reprezentace.

Reklama

Související témata: