Hlavní obsah

Llorente se pasoval do role nového španělského žolíka

KAPSKÉ MĚSTO

Nečekaného žolíka vytáhl za bezbrankového stavu v úterního osmifinále mistrovství světa kouč španělských fotbalistů Vicente Del Bosque. Obranu Portugalců rozvrátil až nasazením vytáhlého Fernanda Llorenteho, který soupeři za půl hodiny udělal při své premiéře na šampionátu mnohem víc starostí než jeho slavnější, ale v JAR trápící se kolega Fernando Torres. Ten však zřejmě znovu dostane důvěru ve čtvrtfinále proti Paraguayi.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Španělští fotbalisté Fernando Llorente (vlevo) a Xavi se radují z branky.

Článek

"O něčem podobném jsem mnohokrát snil. Přijít na hřiště, mít velkou šanci a pak být u toho, když dáme tak důležitý gól. Je to neuvěřitelné," líčil nadšeně pětadvacetiletý střelec Athletiku Bilbao. Zkušený kouč Del Bosque v úterý ukázal, jaký má cit pro střídání i to, že mu nechybí odvaha. Llorente ve skupině jen seděl na lavičce, ale v osmifinále se dočkal velké šance.

A absolutně ji využil. Na urostlé portugalské hráče platil svojí výškou, uspěl v hlavičkových soubojích. A hned po příchodu na hřiště soupeře vystrašil, když se v pádu položil do centru a jen skvělý zákrok brankáře Eduarda uchránil Portugalce od inkasované branky. Vzápětí se však trefil kanonýr David Villa a poslal Španělsko do čtvrtfinále.

I kouč Del Bosque ocenil, jak příchod Llorenteho Španělům pomohl. Rodilý Bask, který za minulé dvě sezony nasázel 41 branek, se do týmu mistrů Evropy hodí hlavně proto, že je typologicky naprosto odlišný od svých subtilnějších a technicky skvěle vybavených kolegů z útoku.

Llorente zaslouží pochvalu

"On (Llorente) je opravdu hodně speciální hráč. Potřebovali jsme někoho, kdo podrží míč a pokryje ho, protože Portugalci měli šest velmi vysokých hráčů. Pochvalu ale nezaslouží trenér, nýbrž ten, kdo je na hřišti," odmítl kouč Del Bosque chválu vlastní osoby.

Španělská média i tamní veřejnost hned po utkání s Portugalskem otevřely diskusi na téma, zda v dalších zápasech má v základní sestavě nastupovat nevýrazný Torres, na kterém je znát herní výpadek zaviněný jarní operací kolena, či nový objev Llorente. Del Bosque naznačil, že spíše znovu vsadí na první variantu.

"Jdeme po cestě nastavené předchozími hráči a trenéry. Můžeme dělat určité alternace, ale následujeme tu samou linii," naznačil Del Bosque, že se spíše znovu přikloní k nasazení dvojice Torres - David Villa, která pod vedením trenéra Luíse Aragonése Španělsku předloni výrazně pomohla k titulu mistrů Evropy.

Jisté je, že Llorente si úterním výkonem řekl o větší herní vytížení, navíc i proti urostlým a sveřepě bránícím Paraguaycům by mohla přijít jeho další šance. "Hlavně si nesmíme myslet, že nás čeká těžký soupeř. Kéž by nám všechno vyšlo jako proti Portugalcům," přál si Llorente.

Reklama

Související témata: