Hlavní obsah

Kapitán Nizozemců Van Bronckhorst sní o vítězném loučení

KAPSKÉ MĚSTO

Nizozemští režiséři po mistrovství světa ve fotbale možná svedou velký boj o to, kdo zfilmuje životní příběh fotbalisty Giovanniho van Bronckhorsta.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Van Bronckhorst se raduje po vstřelení nádherného gólu.

Článek

Kapitán "oranjes" svůj tým i díky báječné trefě v duelu s Uruguayí v úterý přivedl do finále turnaje a může být prvním Nizozemcem v historii, který pozvedne nad hlavu pohár pro světové šampióny. Byla by to neuvěřitelná tečka za kariérou nenápadného levého beka, který si už od pondělí bude užívat fotbalového důchodu.

Uzavřít kariéru ve finále mistrovství světa a možná ještě se zlatou tečkou; to zavání až "kýčovitým" příběhem. "Doufám, že to bude ten nejkrásnější zápas mého života," prohlásil Van Bronckhorst po semifinálové bitvě s Uruguayí, v níž Nizozemci zvítězili 3:2 a potřetí se těší na velký finálový zápas.

"Končit kariéru finálem na MS, co hezčího může být"

"Poslední utkání v kariéře a zahrát si finále mistrovství světa? Co se na to dá říct, nic hezčího být nemůže," líčil fotbalista, který se v květnu rozloučil s klubovou scénou ve Feyenoordu Rotterdam.

Pětatřicetiletý Van Bronckhorst, který už dlouho před mistrovstvím avizoval, že šampionát bude jeho poslední akcí, proti Uruguayi zase ukázal svůj význam pro mužstvo. Když v 18. minutě švihl z pětatřiceti metrů levačkou a poslal míč křížnou ranou s pomocí tyče přímo do šibenice, přihlásil se do klání o autora nejhezčí branky šampionátu.

"Bylo to neuvěřitelně krásné, prostě perfektní střela. Těžko se v budoucnu někomu povede něco podobného," prohlásil uznale Frank De Boer, bývalý Van Bronckhorstův reprezentační souputník a nyní asistent kouče Berta van Marwijka.

Van Bronckhorst v úterý sehrál 106. zápas za reprezentaci. Jen Frank de Boer se 112 starty a brankář Edwin van der Sar, od nějž Van Bronckhorst předloni přebíral kapitánskou pásku, mají se 130 starty zápasy širší bilanci.

Zabránil jistému gólu

Kromě skvostné gólové trefy ukázal Van Bronckhorst i důležitý obranný zákrok, když čtyři minuty po poločase za stavu 1:1 vykopl míč směřující do opuštěné nizozemské branky. Když semifinálové drama skončilo a oranjes v závěrečném dramatu uhájili výhru 3:2, Van Bronckhorst se dlouho radoval na hřišti. "Ale žádné slzy tam nebyly, jenom obrovská radost," odmítl Van Bronckhorst, že by jej pohltily emoce.

Hned po semifinále mu přišly blahopřejné zprávy od někdejších spoluhráčů a kamarádů z Arsenalu Thierryho Henryho a Sola Campbella, s nimiž v roce 2002 slavil triumf v anglické lize. Van Bronckhorst, kterého před časem jeho další někdejší parťák Lionel Messi označil za nejlepšího levého obránce, vyhrál také s Barcelonou španělskou ligu a v roce 2006 i Ligu mistrů. Byl rovněž u oslav skotského titulu v Glasgow Rangers.

Van Bronckhorst nepochybuje, že případný nedělní úspěch na mistrovství světa by všechno přebil. "Taková rozlučka by byla fantastická," souhlasila další nizozemská hvězda Arjen Robben.

Reklama